TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

"Ο Άγιος Νικόλαος Πάππας" του συγγραφέα Σταύρου Μπλούκα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Εκκλησία ο Άγιος Νικόλαος Πάππας (1778-2023)»

του συγγραφέα Σταύρου Μπλούκα

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε θα περάσουν

κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω λόγια του ποιητή ο φίλτατος Σταύρος Μπλούκας έπραξε το χρέος του προς τη γενέτειρά του Πάππα Φθιώτιδας.

Η αδιάληπτη αξιοσύνη του Σταύρου στα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, συνδικαλιστικά και γενικά κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας λογίζεται απροσμέτρητη και δυσθεώρητη. Με οτιδήποτε καταπιάνεται τελεσφορεί σε αξιοζήλευτο βαθμό.

Η φιλοπατρία του για τον ιδιαίτερο τόπο του, η εργατικότητά του, η αγάπη για την ιστοριολαογραφία κάρπισαν έργα συγγραφικά από παλιά, όπως:

1.      «Πάππα-ονοματολόγιο (1810-1989)» - 1985

2.    «Το Υγειονομικό συνδικαλιστικό κίνημα» (κοινό έργο) – 1989

3.    «Τα τοπωνύμια της Πάππας» - 1992

4.    «Το Δημοτικό Σχολείο Πάππας (1898-1986) – 2021 και

 "Εκκλησία ο Άγιος Νικόλαος Πάππας (1778-2023)"  το τωρινό και ίσως το ωριμότερο πνευματικό του δημιούργημα.

Με αυτό του το πόνημα επιχειρεί να προβάλλει το εκκλησιαστικό μεταβυζαντινό μνημείο του Αγίου Νικολάου Πάππας καθώς και να προσελκύσει το ενδιαφέρον χωριανών και φίλων ώστε να προστατευτεί, να αξιοποιηθεί και να προβληθεί.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου εμφάνιζε από παλιά μοναστηριακά απλά χαρακτηριστικά ώστε να μην προκαλεί το φθόνο των Οθωμανών κατακτητών. Φαντάζει, δικαιολογημένα, ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο επειδή διατηρεί άθικτο τον αυθεντικό εξοπλισμό της εποχής του 18ου αιώνα που κτίστηκε, όπως στασίδια, προσκυνητάρια, τέμπλο και εικόνες, καθιστώντας τον έτσι σπάνιο μουσειακό έκθεμα.

Ο εν λόγω ναός αγκαλιά με το Δημοτικό Σχολείο αποτέλεσαν τους πνευματικούς φάρους για τους ευσεβείς κατοίκους της Πάππας.

Το πόνημα είναι πολυτελέστατο και περιλαμβάνει σπάνια εκκλησιαστικά έγγραφα, ντοκουμέντα, ενθυμήσεις και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό που το καταξιώνει στη συνείδηση των αναγνωστών.

Ο αγαπητός Σταύρος Μπλούκας τίμησε και με το παραπάνω το χωριό του και τους χωριανούς του. Παρέλαβε πλούτο προγονικό και εγκαταλείπει πνευματικό θησαυρό, ιερή παρακαταθήκη για τους επερχόμενους.

Θεάρεστο το έργο του!

Άξιος!

 

Με εκτίμηση

Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: