TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

"Ο Τυμφρηστός που αγαπήσαμε (Το δικό μας χωριό) του συγγραφέα Περικλή Κ. Φύκα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ο ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ (Το δικό μας χωριό)

[Του συγγραφέα Περικλή Κ. Φύκα]

«Στον τόπο αυτόν δεν ζουν ποτέ οι στενόκαρδοι

Μήτε της πολιτείας οι ψόφιοι ευνούχοι

Κορμοστασιά η ζωή τους παίρνει απ’ τον έλατο

Κι ο νους τους αστραπές απ’ το Βελούχι»

 

Τον ιδιαίτερο και πανέμορφο αυτόν τόπο του Τυμφρηστού Φθιώτιδας και τους περήφανους Τυμφρηστιώτες καταγράφει και εξυμνεί στο πρόσφατο πολυσέλιδο πνευματικό του δημιούργημα και νιόβγαλτο βλασταράκι ο αγαπητός Περικλής Φύκας με το χαρισματικό τίτλο: «Ο ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ (Το δικό μας χωριό)».

Πρόκειται για το γενέθλιο τόπο του πατέρα του που και ο ίδιος ο συγγραφέας επισκεπτόταν με λαχτάρα συχνά στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και ανελλιπώς τα καλοκαίρια, επειδή ασφυκτιούσε στο περιβάλλον της  πόλης που ζούσε μόνιμα.

Το παρόν πόνημα αποτελεί μελίρρυτο τεκμηριωμένο συμπύκνωμα της πολύχρονης και πολύμοχθης ιστοριοδιφικής ιχνηλάτησης του συγγραφέα με τα του ιδιαίτερου τόπου του, τον Τυμφρηστό, που όλοι αγαπήσαμε.

Από τη στιγμή που έφθασε στα χέρια μου, μελετώντας το, νιώθω απρόσμενη χαρά και ικανοποίηση μιας και από τα γυμνασιακά μου χρόνια γνώρισα αξιόλογους συνομήλικους Τυμφρηστιώτες και αργότερα από το μετερίζι του μαχόμενου εκπαιδευτικού έσπειρα κάποιους σπόρους γνώσης στο μαθητόκοσμο του χωριού που, εκ του αποτελέσματος, θαρρώ άνθισαν και κάρπισαν. Επίσης, είχα την ευκαιρία να καλογνωρίσω τους ανυπότακτους κατοίκους του χωριού, συμμετέχοντας σε ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής.

Ανάμεσα στους κατοίκους του Τυμφρηστού περίοπτη και κυρίαρχη θέση κατέχουν οι Ασπροποταμίτες, αδούλωτη ράτσα, που εγκαταστάθηκαν στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα προεπαναστατικά μετερχόμενοι τον αρματολικό, κυρίως, βίο. Στα επαναστατικά χρόνια, κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολλογίου, με αρχηγούς τους Στρατηγούς Νικόλαο Στουρνάρη και Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, κατέφυγαν στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Να, λοιπόν, γιατί ο Τυμφρηστός και οι Τυμφρηστιώτες κατέχουν επάξια ζηλευτή θέση στο Πάνθεον της τοπικής ιστορίας.

Το όλο έργο διανθίζεται από γραπτά αρχειακά κείμενα όπως δικαιοπρακτικά έγγραφα, συμβόλαια, συμφωνητικά, αναφορές, διαθήκες, φορολογικά κατάστιχα καθώς από επιγραφές, μαρτυρίες, αφηγήσεις και σπάνιο, μουσειακό θα έλεγα, φωτογραφικό υλικό που μονάχα ο Περικλής γνωρίζει άριστα να ανασκαλεύει, να ανασύρει και να σταχυολογεί από τη λήθη, ως εργατική μέλισσα, καθιστώντας το απόλυτα αξιόπιστο.

Μερικά από τα θέματα που καταπιάνεται διεξοδικά  είναι:

- Ο Φθιωτικός Τυμφρηστός

- Οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων

- Ιστορικά γεγονότα και υπερατλαντική μετανάστευση

- Τα δάση του Τυμφρηστού

- Η λαϊκή λατρεία

Άξιο αναφοράς είναι  ότι ο συγγραφέας επιβαρύνθηκε ο ίδιος την πολυέξοδη έκδοσή του και το προσφέρει τιμητικά στους χωριανούς και φίλους. Γεγονός που του το επέβαλε το ήθος και η παροιμιώδης ανιδιοτέλειά του.

Ο ίδιος ο Περικλής στο επιμύθιό του αναφέρει πως σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με σύνεση τις διαχρονικές αξίες που αποπνέει το ελληνικό χωριό και κατ’ επέκταση και το δικό του και πως εξάντλησε τις πνευματικές του δυνάμεις γι’ αυτό αναφωνεί: «Κουράστηκα, απόκαμα, θέλω να ξαποστάσω…», υπονοώντας ότι ίσως το παρόν του πόνημα να είναι και το στερνό. Όμως, γνωρίζοντας από χρόνια τον ακέραιο χαρακτήρα του και την ακάματη δραστηριότητά του, ευελπιστώ να αναθεωρήσει αυτή του τη γνώμη, επειδή το ασίγαστο πάθος του και περίσσιο μεράκι για αναψηλάφηση της ιστοριολαογραφίας του τόπου μας του προσδίδουν  ενέργεια και κουράγιο για να μας προσφέρει πολλά επί πλέον μέγιστα.

Ο Περικλής παρέλαβε προγονικό πλούτο και προσφέρει ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό στους επερχόμενους, που είναι βέβαιο πως θα τον ευγνωμονούν.

Η αξιοσύνη του απροσμέτρητη. Ο Περικλής ανέκαθεν επεδίωκε στη ζωή του υψηλές πτήσεις για ν’ αντικρίζει θαυμαστά ουράνια τόξα, αποφεύγοντας τα ασήμαντα χαμηλοπετάγματα.

Εύγε αγαπητέ Περικλή!

 

Με εκτίμηση

Τάκης Ευθυμίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: