TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αναφορά περί ληστών

ΑΝΑΦΟΡΑ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΖΙΩΨΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΠΕΡΙ ΛΗΣΤΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 1921 
[Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Ι. Τζανακάρη, «Φώτης Γιαγκούλας –
Ο Απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες», Μεταίχμιο, σελ. 126-127]
Αυτή η ιστορία με τους ληστές και τα αποσπάσματα χωροφυλακής που υποτίθεται ότι τους καταδίωκαν δεν φαίνεται να έχει τέλος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στην περίπτωση όμως των επικηρυγμένων Γεωργαλή και Παρούση και τη συμπεριφορά των οργάνων της «έννομης τάξης», η συνέχεια δόθηκε ύστερα από μερικές μέρες (αρχές Απριλίου 1921) με αναφορά προς το υπουργείο Εσωτερικών την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από διακόσιοι κάτοικοι του χωριού Ζούψη (εννοεί Ζιώψη) του Δήμου Τυμφρηστού, οι οποίοι παραπονούνται για τις βιαιότητες των αποσπασμάτων της περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος από την αναφορά που ακολουθεί:

«Από μηνών υφιστάμεθα τα πάνδεινα εκ των αποσπασμάτων, τα οποία καταδιώκουν δύο επικεκηρυγμένους ληστάς, τους Παρούσην και Γεωργαλήν. Όλως ανεξετάστως μας ρίπτουν εις τας φυλακάς, μας δέρνουν μέχρις αίματος και μας εξορίζουν μακράν των οικογενειών μας. Την Κυριακήν του Πάσχα ο αποσπασματάρχης Φλέγγας συνέλαβεν τους Γ. Γκίκαν, Αλ. Θεοδοσόπουλον, Αριστείδην Θεοδοσόπουλον, Σ. Καραγιώργον και Δ. Γεωργαντάν, διότι ετόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά των χωροφυλάκων, οι οποίοι έδειρον μέχρις αφασίας τον μαθητήν Αλ. Προβόπουλον. Εισέρχονται την νύκτα οι στρατιώται εις τας οικίας μας και ενεργούν ερεύνας, φερόμενοι με αδιακρισίαν προς τας γυναίκας. Διατελούμεν εν απογνώσει και παρακαλούμεν να ληφθούν μέτρα. ‘Ανθρωποι έχοντες τα παιδιά μας εις το μέτωπον, αναγκαζόμεθα ν’ αφήνωμεν τας εργασίας μας δια να δίδωμεν κάθε ημέραν το παρών εις τον αποσπασματάρχην. Δεν μας άφησαν ούτε πρόβατα, ούτε κότες, ούτε τίποτε».

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Ευχαριστούμε θερμά  την Αγιωργίτισα καθηγήτρια ξένων γλωσσών και κάποτε μαθήτριά μου Μαίρη Χριστογεώργου που μας έστειλε το απόσπασμα.




1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…