TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πρακτικά Συνεδρίου Ιστορίας Φουρνάς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΟΥΡΝΑΣ
Στις 15-Ιουνίου 2014 ημέρα Κυριακή και ώρα 7.30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, κα σε μια κατάμεστη αίθουσα η ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και  ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η ΝΕΑ ΒΡΑΧΑ» παρουσίασαν τα πρακτικά του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΟΥΡΝΑ», που έγινε στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012 στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά (Φουρνά, Κλειτσός και Βράχα).
Η παρουσίαση των πρακτικών έγινε από Δρ. Νίκη Μάλλιου Φιλόλογο και από τον συνταξιούχο δάσκαλο και πρώην Σχολικό Σύμβουλο  Γιάννη Μακρή. Την παρουσίαση  συντόνισε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Μπάμπης Τσέλος.
Στον πρόλογό του ο  Μπάμπης Τσέλος ανέφερε και τα εξης: 
…Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στο τέλος του συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού της Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς, αφού έχουμε μπροστά μας τυπωμένα τα πρακτικά του Συνεδρίου.
Τα πρακτικά αποτελούνται από 2 καλαίσθητους και πολυσέλιδους τόμους  1500 περίπου σελίδων….
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι : Για να απλώσουμε μακριά τα χέρια μας στον ορίζοντα και να μην ανατραπούμε χρειαζόμαστε βαθιές ρίζες. Αυτές  τις ρίζες οι εισηγητές του συνεδρίου τις έκαναν λόγο και τώρα με τα πρακτικά γραπτό λόγο και ο γραπτός λόγος παραμένει για πάντα. Ο λόγος αυτός δημιουργεί ιδέες και οι ιδέες μπορεί να γίνουν πράξεις και οι πράξεις να καθορίσουν το μέλλον μας.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ. Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης  Λιάσκος Ηλίας.

Ο εισηγητής Γιάννης Μακρής ανέφερε γενικά για τα πρακτικά. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ της ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ για την τιμή που μου έκαμε να μου προτείνει να αναλάβω μαζί με την εξαιρετική επιστήμονα κ. Μάλλιου Νίκη την  παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου Φουρνάς-Κλειτσός-Βράχα, 20,21 και 22 Ιουλίου 2012, με θέμα Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας
Εξέφρασε   τα θερμά  συγχαρητήρια στην Πανευρυτανική για το τεράστιο έργο που προσέφερε και προσφέρει στην Ευρυτανία με τη διοργάνωση των συνεδρίων και ιδιαίτερα για την επιλογή να τα πραγματοποιεί κατά δημοτικές ενότητες του νομού. Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων:
Με την έκδοση των πρακτικών κάθε συνεδρίου,  καταγράφονται και διασώζονται τα νέα στοιχεία που ανακοινώνονται και παραδίδονται στις νεότερες γενιές, για τις οποίες θα αποτελέσουν πηγή γνώσης και αφετηρία νέων ερευνών….
Με απλά λόγια το συνέδριο επέδρασε παιδευτικά στο ευρύτερο κοινό των περιοχών διεξαγωγής του και προσέθεσε νέο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο «μαθήτευσε» κοντά στους παλιούς και δοκιμασμένους επιστήμονες.

Θετικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στα πρακτικά συμπεριλαμβάνονται και οι γόνιμες συζητήσεις και προτάσεις συνέδρων μετά από κάθε συνεδρίαση.

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες κάθε συνεδρίου διέρχονται από τρεις κυρίως φάσεις: Προκήρυξη - Διεξαγωγή - Έκδοση Πρακτικών, οπότε θεωρείται ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του.
Ανέφερε το στόχο του συνεδρίου….τη θεματολογία ….τα. Θέματα του συνεδρίου…..
Σημείωσε:  Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή Βράχας, Φουρνά, Κλειτσού, «αποτέλεσε το κέντρο της απαρχής των συλλογικών πρακτικών που θα ακολουθήσουν στη μεταπολεμική Ελλάδα».
Τελειώνοντας είπε: Κύριοι, του Δ.Σ της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου θα ήθελα να πω εν κατακλείδι ότι  με τη διοργάνωση και αυτού του συνεδρίου κάνατε το καλύτερο μάθημα ιστορίας, όχι στους μαθητές σας -οι πιο πολλοί είστε και εκπαιδευτικοί-, αλλά στους συμπολίτες μας και συμπολίτες σας
 Η εισηγήτρια Νίκη Μάλλιου αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέλυσε κάθε εισήγηση με μεγάλη λεπτομέρεια και παρουσίασε τα κεντρικά τους σημεία, ώστε οι παρευρισκόμενοι να κατανοήσουν πλήρως το περιεχόμενο των πρακτικών του συνεδρίου.

Η Μαρία Δ.  Κορέντζελου ανέγνωσε κομμάτια από τα κείμενα των πρακτικών που είχε επιλέξει ο Γιάννης Μακρής.

 Βοήθησαν την εκδήλωση  οι:  Δημήτριος Τσέλος και Μπεκιάρης Σωτήρης
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούνε τη Μάγδα Κ. Κορέντζελου για τη βοήθεια που πρόσφερε την ημέρα της εκδήλωσης
Παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχας πανεπιστημιακός καθηγητής και χορηγός του Συνεδρίου Ηλίας Ντζιώρας.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους  ο ιερέας Βασίλειος Κορέντζελος και ο ιερέας- ιερομόναχος Γεράσιμος Τσιρώνης
Επίσης Παραβρέθηκα και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση:  Ο βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης,  ο καθηγητής φιλοσοφίας Ράντης Κων/νος, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Μπενιάτα Ελένη και Δημητρακάκης Κων/νος, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην Δήμαρχοι Φουρνάς και Αγράφων Παπουτσόπουλος Ηλίας και Κατσιφός Ευάγγελος , ο πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Σταυρού Μόσχος Αθανάσιος,  οι πρόεδροι των συλλόγων: Ομοσπ .Ευρυτ. Συλλόγων Σκοτίδα Αγγελική, Πόντίων κ. Πατσινακίδου, Φουρνιωτών Μαρκαντώνης Χρήστος,  Κλειστού Πάνου Χρήστος, Μαυρομμάτας Ρέκκα -Τζανάκου Νίκη και η αντ/δρος λογοτεχνών Φθιώτιδας  Ξανθή Κουτσογιάννη.

«Πού οδηγούμεθα εν τέλει;»

Μετά την  παρουσίαση των πρακτικών το Πειραματικό Εργαστήρι Λαμίας «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ» παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Πού οδηγούμεθα εν τέλει;» του Μάριου Ποντίκα, Δημήτρη Ψαθά  και  Οδυσσέα  Γκοτζαμάνη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Κουδουνά, Οδυσσέα Γκοτζαμάνη, Σωτήρη Χούπα και με δωρεάν  είσοδο.
Η παράσταση έγινε  από τη θεατρική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου και ήταν  αφιερωμένη στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της μετεγκατάστασης των Βραχινών στη Νέα Βράχα Σταυρού Λαμίας.
Το ΔΣ του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Βράχας αποτελείται από τους : Νικόλαο Ράντη πρόεδρο, Δημήτρη Κ. Τσέλο Αντ/δρο,  Δημητρόπουλο Θεόδωρο Γραμματέα, Μπεκιάρη Σωτήρη Ταμία και μέλη: Μάριο Καρβέλη, Χρίστο Γαλάνη και Μπάμπη Τσέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: