TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ασπρόκαμπος

ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ
Ο σιτοβολώνας της Ζιώψης, Σκόρλιας και Λιτοσέλου
[Κείμενο: Τάκης Ευθυμίου – Φωτο: Ηλίας Τσέλος]
Ο Ασπρόκαμπος είναι ένα πανοραμικό οροπέδιο στη δυτική Φθιώτιδα πάνω στην οροσειρά της Όθρυς μεταξύ της παλιάς Ζιώψης(σήμερα Άγιος Γεώργιος), της παλιάς Σκόρλιας (σήμερα Πτελέα) και του Λιτοσέλου που παλιότερα υπήρξε ο σιτοβολώνας αυτών των χωριών. Μάλιστα, κάποιο διάστημα που οι κάτοικοι της Ζιώψης αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης, λόγω υπερπληθυσμού και μικρού γεωργικού κλήρου, αποφάσισαν να εκχερσώσουν παράνομα την περιοχή του Ασπρόκαμπου, διαφορετικά θα εγκατέλειπαν τον τόπο τους. Και τα κατάφεραν ξεγελώντας με διάφορα τεχνάσματα τις δασικές υπηρεσίες. Τα σιτηρά που παρήγαγαν συγκεντρώνονταν στη Ζιώψη και πουλιούνταν σε όλα τα γειτονοχώρια της Δυτικής Φθιώτιδας. Η παρουσία πολλών νερόμυλων στην περιοχή μαρτυρεί τον πλούτο των σιτηρών.
Η ονομασία Ασπρόκαμπος οφείλεται στο ότι από μακριά η περιοχή φαίνεται να λαμπυρίζει(ασπρίζει) στην αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου αλλά και επειδή ασβεστολιθικές πέτρες είναι διάσπαρτες στην επιφάνεια του εδάφους.
Για ένα διάστημα η Ζιώψη ονομαζόταν Ασπρόκαμπος σε μια προσπάθεια της πολιτείας ν' αλλάξει τις ξενόγλωσσες ονομασίες με ελληνικές. Τέτοια ονομασία χωριού δεν υπήρχε τότε στην ελληνική επικράτεια και η ονοματοδοσία έγινε αμέσως αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εκεί υπήρχε επί Τουρκοκρατίας κεφαλάρι που ανάβλυζε μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση. Επειδή όμως η περιοχή είχε θαυμάσιο κλίμα επιλέχτηκε από τους Τούρκους για τόπος παραθερισμού. Υπήρχε μάλιστα και πλάτανος με την ονομασία Μπεκήρ Αγά επειδή εκεί σκότωσαν Τούρκο με αυτή την ονομασία, που φερόταν βάναυσα στους κατοίκους. Τότε οι κάτοικοι της Ζιώψης αποφάσισαν να βουλώσουν την πηγή με ποκάρια (δέματα προβάτινων μαλλιών) για να απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία των Τούρκων. Τα κατάφεραν βέβαια ν’ αλλάξουν την ροή των νερών,  αλλά αργότερα με την απελευθέρωση που χρειάστηκαν το νερό, παρ’ όλες τις προσπάθειές τους ελάχιστες ποσότητες κατάφεραν να επαναφέρουν στην επιφάνεια.
Η αξία του Ασπρόκαμπου τότε ήταν τεράστια γι’ αυτό συχνά γινόταν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των χωριών για τα σύνορα.
Σήμερα σχεδόν εγκαταλείφθηκε από καλλιέργειες και παραμένει βοσκότοπος.

Ακολουθούν μαγευτικές φωτογραφίες του Ασπρόκαμπου από το φακό του αγαπητού Ηλία Τσέλου. Απολαύστε τες!








2 σχόλια:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Αυτό που αναδεικνύει αυτόν τον μοναδικό τόπο είναι η γραφίδα σου, Τάκη, που οδηγείται από την ειλικρινή και άδολη αγάπη σου για όλα τα πολύτιμα πατρώα που μας ορίζουν και μας οδηγούν!!!

Τακης είπε...

Αγαπητέ Ηλία σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εγώ τι να πω για τη δικιά σου διαχρονική υπέροχη φωτογραφική και όχι μόνο αποτύπωση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας. Απλά υποκλίνομαι!!!