TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το κουκάλογο

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ -ΚΟΥΚΑΛΟΓΟ- ΣΤ’ ΑΓΡΑΦΑ
[Του Γιάννη Μάκκα]
Ο κούκος με τον ερχομό της άνοιξης, ανηφορίζει για τ' Αγραφιώτικα βουνά.
Δεν έρχεται όμως πετώντας, ούτε πεζός, αλλά καβαλάρης στ' άσπρο του άλογο, το κουκάλογο. Έτσι τον θέλει η αγραφιώτικη παράδοση.
Τ' Αγραφιωτόπουλα, μόλις πρωτόβλεπαν το κουκάλογο, ήξεραν ότι γρήγορα ο κούκος θα διαλαλούσε την άνοιξη στα βουνά τους. Φρόντιζαν, μάλιστα, οι Αγραφιώτες να μην είναι νηστικοί όταν τον ακούσουν για να μην τους "κουμπώσει" ο κούκος, νιώσουν δηλ. στο λαιμό τους στενοχώρια, που θεωρείται αναποδιά.
Το κουκάλογο λέγεται και ασπροπάρης και τυροκόμος, επίσημα Neophron perchopterys και ανήκει στην οικογένεια των γύπεων. Είναι ο προάγγελος του ερχομού του κούκου, όπως λέει ο Ευρυτάνας Στ. Γρανίτσας στο γνωστό βιβλίο του 'Τ' Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου". Το κουκάλογο έρχεται στ' Άγραφα το Μάρτη νωρίς, γιατί τον στέλνει ο αφέντης του ο κούκος να εξετάσει αν ήρθε η άνοιξη στ' Αγραφοβούνια. Περιπλανιέται λίγες μέρες στις πλαγιές και στις ραχούλες και ύστερα ξαναφεύγει για να φέρει στα βουνά τον καβαλάρη κούκο!

Επιλογή-Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


2 σχόλια:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Κλασσικός πτωματοφάγος (ο σκουπιδιάρης της φύσης) ο ασπροπάρης έχει εξαφανιστεί πια από τα μέρη μας και κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό. Οι λόγοι πολλοί αλλά κυρίως η συμπεριφορά μας (ακόμα και όταν δεν σηκώνουμε το δίκανο να τον σημαδέψουμε αλλά πετάμε τις εκατοντάδες πλαστικές σακούλες που ταΐζουμε τα μελίσσια μας και τόσα άλλα.....) και η παντελής αδιαφορία μας......

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ολόδροσο κείμενο!