TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Γιορτή Λουκάνικου στον Άγιο Γεώργιο

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
[Του Ηλία Γ. Προβόπουλου, δημοσιογράφου]
Γεννήθηκα στη Μεγάλη Κάψη, στις πλαγιές του Τυμφρηστού αλλά το πατρικό χωριό μου είναι ο Άγιος Γεώργιος όπου πήγα και στο Γυμνάσιο για έξι χρόνια. Από την αποφοίτησή μου, το 1976 μέχρι σήμερα κρατάω δυνατές σχέσεις και δεν υπάρχει ούτε μια φορά που να έχω πάει στην πατρίδα και να το έχω επισκεφτεί να δω φίλους και συγγενείς.
Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένα δυνατό χωριό με πολλές εκατοντάδες κατοίκους τότε και για ένα διάστημα ήταν και πρωτεύουσα του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού αλλά σιγά – σιγά αποδυναμώθηκε. Παρά τις δυσκολίες της εποχής και την αποψίλωση όλων των υπηρεσιών απ’ αυτό, παραμένει εντούτοις το κέντρο για όλα τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και της Βόρειας Ευρυτανίας και σταθμός εφοδιασμού για τους περαστικούς προς το Καρπενήσι.
Γι’ αυτό και χθες το βράδυ η πλατεία του Αγίου Γεωργίου όπου και το άγαλμα του ήρωα Αχιλλέα του οποίου πατρίδα ήταν λέει η Ιλιάδα η περιοχή, γέμισε από κόσμο για την από χρόνια καθιερωμένη «Γιορτή του λουκάνικου». Τα λουκάνικα είναι ένα προϊόν που ειδικεύονται και παράγουν από ντόπια κυρίως κρέατα τα κρεοπωλεία του χωριού και είναι γνωστά σε πολλές γωνιές της Ελλάδας και απ’ αυτά πρόσφεραν δωρεάν στους συμμετέχοντες στην ωραία γιορτή που στήθηκε μια μέρα μετά τη μεγάλη καταιγίδα.
Για τη γιορτή επιστρατεύτηκαν πολλοί συγχωριανοί, παλιοί συμμαθητές αλλά και νεότερα παιδιά και κορίτσια από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου, την Αθλητική Ένωση «Κεραυνός» και το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Γεωργίου και κατάφεραν και ευχαρίστησαν όλο τον κόσμο που ήρθε στην πλατεία να δοκιμάσει τα λουκάνικα που πρόσφεραν τα κρεοπωλεία Γιώργου Τσώνου, Δημήτρη Κακογεώργου και Γιώργου Συλεούνη, να διασκεδάσει και φυσικά να χορέψει μουσικές και τραγούδια που διάλεγε ο dj της βραδιάς. Το αξιοπρόσεχτο στην περίπτωση ήταν ότι η συμμετοχή των γυναικών στο χορό ξεπερνούσε έναντι των αντρών, και το 95%!!!
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: