TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Αγροτολέσχη Αγίου Γεωργίου

ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
[Του Τάκη Ευθυμίου]
Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών  ανέλαβε την υιοθεσία ανέγερσης της Αγροτολέσχης και  ανασυγκρότησης των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου και του Νεοχωρακίου από τη λαίλαπα του πολέμου, ύστερα από ενέργειες του Κων/νου Κίτσου,  ανεψιού του παιδίατρου Παναγιώτη Κίτσου και του Αλέκου Θεοδοσόπουλου.
Το πρώτο μέλημα ήταν να αποστείλει πλούσια βοήθεια στους κατοίκους που περιελάμβανε: ρουχισμό, γεωργικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, προερχόμενα από φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Το 1952, ύστερα από μεσολάβηση του τότε συνταγματάρχη χωροφυλακής Χρήστου Γ. Κίτσου, διατέθηκαν στρατιωτικά οχήματα «τζέημς» και με συνοδό το Σωκράτη Κ. Κίτσο μετέφεραν τη βοήθεια στο Νεοχωράκι και τη μοίρασαν στους κατοίκους, βοηθώντας τους  με αυτόν τον τρόπο να στεριώσουν τα ρημαγμένα νοικοκυριά τους. Το παραπάνω φωτογραφικό στιγμιότυπο προέρχεται από τη διανομή της βοήθειας. Διακρίνεται ο ρουχισμός, τα κλινοσκεπάσματα, τα εργαλεία και τα κιβώτια με τη βοήθεια.
Σε πρώτο πλάνο η χαρακτηριστική μορφή του μουστακοφόρου Λάμπρου Λυτάκη με την παραδοσιακή πατατούκα και τη μαύρη σκούφια, κρατώντας τα φτυάρια και συνομιλώντας με τις εθελόντριες του κολεγίου. Στο βάθος ξεχωρίζει ο χωμάτινος δρόμος (14-2-1952).
Πηγή φωτό: Σωκράτης Δρόσος



Δεν υπάρχουν σχόλια: