TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σύλλογος Φιλοδένδρων Ελατείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΔΕΝΔΡΩΝ ΕΛΑΤΕΙΑΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Δημάκης, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Αμφικλείας-Ελατείας 

Φωτο 1. Η Απόφασις 80 που υπεβλήθη και κατεχωρήθη το Καταστατικό 
στο Πρωτοδικείο Λαμίας στις 14 Μαΐου 1925.

Μάρτιος 1925. Το ιδρυτικό (φωτό) ενός πράγματι ρηξικέλευθου πολιτιστικού Συλλόγου Πολιτών, μιας μικρής περίκλειστης κωμόπολης της ενδοχώρας, με τον ευφάνταστο, προδρομικά περιβαλλοντικό τίτλο, "Φιλόδενδροι", προβληματίζει για το σημερινό σύστημα αξιών, που φαίνεται να έχει χάσει, την φυσική οδό της διαδοχής των γενεών, για τα πραγματικά προβλήματα, που είναι ορατά περισσότερο σήμερα, όπως το περιβάλλον, που ορίζεται με την μόλυνση της γης, των υδάτων και του αέρα και φυσικά την απομείωση των ελεύθερων πρασίνων ζωνών, με ότι αυτό σημαίνει, με την αναπαραγωγή των ειδών, της διατροφικής αλυσίδας. Οι Φιλόδενδροι, σύμφωνα με τον σκοπό του Σωματείου, είχαν προτεραιότητες στις δενδροφυτεύσεις των οδών, πλατειών, την εν γένει διάδοση των αισθημάτων αγάπης και προστασίας των δένδρων, λέξεις-κλειδιά και για σήμερα. Ένα διασωθέν έγγραφο- πράξις, το υπ’ αριθ. 132 της 5ης Μαρτίου 1926,δείχνει την εργώδη δραστηριότητα του Διοικητικού Συμβουλίου, που απονέμει εύσημα στα ικανά μέλη, που άμισθως και ανιδιοτελώς, εργάζονται υπέρ των σκοπών του Συλλόγου.

Οι τιμώμενοι ήσαν ο Σπύρος Λουκά Σταμόπουλος, (έχει αναφερθεί, σε προηγούμενες αναρτήσεις, που θα συνεχιστούν) και ο Ιωάν. Δ. Καραγιάννης (δικολάβος, η οικία του βρίσκεται στον πεζόδρομο, για τους νεώτερους και είχε πυρποληθεί από τους Γερμανούς, διακρίνεται η λιθοδομή του παλαιού κτίσματος του 1850, η οποία μάλιστα, είναι και οδηγητική «στρωματογραφία» της οικοδομικής τέχνης εν Ελατεία, Φωτό 2).
 
Φωτό 2.Οικία Καραγιάννη

Στο έγγραφο 132 (φωτό 3) επίσης μπορούμε να διαβάσουμε και την τότε, σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που λογικά είναι και το πρώτο και το ιδρυτικό.

Φωτό 3. Έγγραφο 133. Η σφραγίδα του Συλλόγου στο κέντρο φέρει εμβληματική απεικόνιση δρυός (δένδρου) επ’ αυτού θα επανέλθουμε σε επόμενο σχολιασμό

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν και την κοινωνική και πολιτιστική διαστρωμάτωση, αυτού του υβριδικού κυττάρου της ελληνικής περιφέρειας, θα αναφέρουμε και τα επαγγέλματα των μελών. Αριστείδης Χριστοδούλου φαρμακοποιός, πρόεδρος, Ιωάν. Π. Γιαννακόπουλος, κτηματίας αντιπρόεδρος, Νικ. Κων. Σταμόπουλος αντιπρ. τραπέζης, ταμίας, Μιχαήλ Ρίζος, διδάσκαλος, γραμματεύς, μέλη Δημ. Αντωνόπουλος δικηγόρος, Ιωάν. Ηλιόπουλος έμπορος, Σπύρος Χαραλάμπους έμπορος. Αυτά συνέβαιναν κατά το έγγραφο 132 την 5η Μαρτίου του 1926 εν Δραχμανίω, από μια αποφασιστική, θαρραλέα, εμπερίστατη, άμισθη, ομάδα πολιτών, που πέραν της καθημερινής των εργασίας, εύρισκαν τον τρόπο και την ευκαιρία, να ασχοληθούν και με τα κοινά, πέρα από πολιτικές ιδεοληψίες και παρατάξεις, που υπήρχαν και τότε και μάλιστα, με ένταση.


 Επιμέλεια-Ανάρτηση; Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: