TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Καθρέπτης με θέμα τον Αχιλλέα

Ένας αρχαίος καθρέπτης με θέμα τον Αχιλλέα,
την Θέτιδα, την Αθηνά και τον Αυτομέδοντα
Γράφει ο συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, www.lekakis.com

Ένας αρχαίος ετρουσκικός καθρέπτης, του 300 π.Χ. υπάρχει στο Μουσείο Thorvaldsen (αρ. ευρ. H2170) της Δανίας και το θέμα του είναι καθαρά παρμένο από την ελληνική Μυθολογία και συγκεκριμένα από τον φθιωτικό κύκλο του Αχιλλέως.
Ο καθρέπτης είναι μπρούντζινος, διαμέτρου 14,8 εκατ.
Εικονίζει μια σκηνή από την «Ιλιάδα» του Ομήρου: Η Θέτις, ως θαλάσσια νύμφη, δίνει στον υιό της, Αχιλλέα, τα νέα όπλα του, τα κατασκευασμένα από τον θεό Ήφαιστο. Στ’ αριστερά στέκεται η θεά Αθηνά, στα δεξιά ο Αυτομέδων, ηνίοχος του Αχιλλέως. Εικονίζεται και μια πρόσοψη ενός ναού στο παρασκήνιο. Η θεά Αθηνά είναι η ολυμπία θεότης που έχει την πιο συχνή παρουσία στους ετρουσκικούς καθρέπτες. Η θεά εντοπίζεται εύκολα, από τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της: Κράνος, δόρυ, αιγίδα (ασπίδα ή θώρακα στολισμένο με το κεφάλι της Γοργόνας Μέδουσας) και κουκουβάγια.
Πολλοί καθρέπτες των Τρώων (Trussi > Ετρούσκων) έχουν διακοσμήσεις με καθημερινές σκηνές και εκδηλώσεις, όπως το ντύσιμο, νέους άνδρες και γυναίκες στο μπάνιο, καλλωπισμό κλπ. Τα πιο δημοφιλή μοτίβα, ωστόσο, ήταν σκηνές από την ελληνική Μυθολογία. Τα μυθολογικά στοιχεία στα ετρουσκικά κάτοπτρα μπορούν συχνά να εντοπισθούν μέσω επιγραφών, γραμμένων είτε στην ετρουσκική είτε στην λατινική. Αυτές οι επιγραφές στους καθρέπτες είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική πηγή για την γνώση μας πάνω στην ετρουσκική λογοτεχνία και των θεών των Ετρούσκων…
Επειδή στο δανικό μουσείο δεν αναφέρεται η προέλευσις του καθρέπτου, δεν ξέρουμε ποιο σκάμμα, ποιος τάφος, ποια πόλη, ποιος λαός - μαζί με όλην την φιλότεχνη ανθρωπότητα - τον κλαίει…
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: