TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ο Δαφνούς

Retour en Greece. Α. Bon
VIEW NEAR DAFNOUS
Γράφει ο Παναγιώτης Δημάκης, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Αμφικλείας-Ελατείας 
 
Το υπέροχο τοπίο κοντά στον Δαφνούντα, όρμο και λιμένα των Φωκέων και των Λοκρών, στα αρχαία χρόνια, είναι εντυπωσιακό και μας δίδει την ευκαιρία, να πλοηγηθούμε στα βάθη της τοπικής μας ιστορίας. Ο Δαφνούς* και ο όρμος του, όπως ο Στράβων (64πχ-24μχ) αναφέρει (Γεωγραφικά 9.4.3-4) όταν περιηγήθηκε την περιοχή ...Δαφνούς κατάσκαπται, ην δε ποτέ πόλις της Φωκίδος απτόμενη της Ευβοϊκού θαλάσσης ...τεκμήριον δε το εν αυτή Σχεδιείον ο φησίν τάφον Σχεδίου... Άρα ήδη στην εποχή του, ο Δαφνούς, ο λιμένας και η πόλις είχαν καταστραφεί. Μυθολογική και ιστορική, όμως σύνδεση με την καθ' ημάς Φωκίδα, υπήρχε, πέραν του γεγονότος, ότι σαν φυσική διέξοδος στην θάλασσα του Ευβοϊκού, της περίκλειστης κοιλάδας των Φωκέων, του Κηφισού, διεκδικήθηκε με τον Γ' Ιερό Πόλεμο, που κέρδισαν οι Φωκείς, μαζί με μια πλατειά ζώνη εδαφών, που χώρισαν την χώρα των Λοκρών, σε δύο μέρη. 
Οι μύθοι των Φωκέων, αναφέρονται από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα Β' 517-525, Ρ' 306, όταν ο στόλος των, ...40 μελαίνων νηών..., απέπλευσε για την Τροία, με αρχηγούς τον Σχεδίο και τον Επίστροφο, τους γυιούς του Ιφίτου, Ναυβολίδου, Αργοναύτη, από τους βασιλείς του Φωκικού Πανοπέα**. Η επικοινωνία με την Ευβοϊκή θάλασσα, γινόταν από την πόλη της Ελάτειας, μέσω μιας βορειοανατολικής διόδου, οδού, από το μεθοριακό Ιερό της Αθηνάς Κραναίας, Κάρκαρη, Μαραθιά, Άγναντης. Τα ίχνη του αρχαίου Δαφνούντα, βρίσκονται στην τοποθεσία "Ισιώματα" άνωθεν του σημερινού Αγίου Κωνσταντίνου, που διεδέχθη τον Δαφνούντα, αφού συνοίκησαν εκεί και οι παλαιοί οικισμοί Ευλογία, Βορλοβός, Νεοχώρι, Αρκουδόρεμμα και άλλες διάσπαρτες, των πυκνών δασών της Κνημίδας, ποιμενικές και αγροτικές εγκαταστάσεις.
*Δαφνούς, ο σημερινός Αγ. Κων/νος Φθιώτιδος είναι σημαντικό λιμάνι και τουριστικός προορισμός, με σπουδαία πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το Ασκληπιείο κ.α.
**Ο Σχεδίος στον Τρωικό πόλεμο, έπεσε στην μάχη, για την διεκδίκηση του νεκρού Πατρόκλου, κοντοπατριώτη Λοκρού, που εφόνευσε ο Έκτωρ και οι Φωκείς θεωρούσαν τον τάφο του, ή το ηρώον, το Σχεδιείον, ιερό τόπο. Από τα Φωκικά μεγάλα ονόματα του Τρωικού πολέμου, πρέπει να αναφερθεί και ο Έπειος ο κατασκευαστής, επινοητής του Δούρειου Ίππου. Η αναφορά του Ιφίτου ως Αργοναύτου, στα μυθικά χρόνια, απαντά στο εύλογο ερώτημα, πως, οι Φωκείς, της εσωτερικής κοιλάδας, γνώριζαν και ήσαν ικανοί στην ναυσιπλοΐα, δημιούργησαν αποικίες, στον τότε γνωστό κόσμο.
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: