TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Συνάντηση Θεοδοσοπουλαίων στον Άγιο Γεώργιο



ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΑΙΩΝ
Η συνεδρίαση στο Δημαρχείο

Μια συγκινητική συνάντηση των Θεοδοσοπουλαίων υλοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας με τον Σμήναρχο Μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο από Αναβρυτή Ναυπακτίας, ο οποίος εκπλήρωσε την επιθυμία του παππού του και του πατέρα του στην προσπάθειά του αναζήτησης της γενεαλογικής ρίζας των απανταχού Θεοδοσοπουλαίων.
Ο πατέρας του Νίκου, ράπτης στη Ναύπακτο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου όπου ανταλλάχθηκαν γνώμες, ιδέες και στοιχεία σχετικά με τη συγγένεια των Θεοδοσοπουλαίων Ζιώψης-Αγίου Γεωργίου, Αναβρυτής Ναυπακτίας και Βερβένων Αρκαδίας.
Ακολούθησε ξενάγηση του Νίκου Θεοδοσόπουλου σε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία του χωριού.
Το μεσημεριανό γεύμα δόθηκε στην ολόδροση καταπράσινη πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπήρξε η ευκαιρία, σε χαλαρό κλίμα, για περισσότερη συζήτηση επί του θέματος.
Περιμένοντας το γεύμα στην πλατεία του χωριού

Ο καλεσμένος Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνάντηση και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της απρόσμενης συγγενικής σχέσης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκα ως καλεσμένος και ο ίδιος επειδή το άρθρο της προέλευσης των Θεοδοσοπουλαίων του χωριού μας που δημοσίευσα στο ιστολόγιο «Φθιωτικός Τυμφρηστός» υπήρξε η αφορμή για αυτή την αναψηλάφηση της αρχικής καταγωγής των απανταχού Θεοδοσοπουλαίων, χάρη στις φιλότιμες και άοκνες ενέργειες κι έρευνες του Ναυπάκτιου Νίκου Θεοδοσόπουλου.
Καλή συνέχεια στην όμορφη προσπάθεια των Θεοδοσοπουλαίων!
Με το Νίκο στην πλατεία του ομηρικού Αχιλλέα
Τάκης Ευθυμίου

Πηγή φωτο: Κώστας και Νίκος Θεοδοσόπουλος
Περισσότερα στη δνση:
 http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_13.html

........................................................................................................................................................
Η δύναμη και η μαγεία του Διαδικτύου

Όταν παλιότερα είχα δημοσιεύσει στο «Φθιωτικό Τυμφρηστό» ένα μελέτημά μου σχετικό με τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλου, γενάρχη των Θεοδοσοπουλαίων του χωριού μου Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας δεν φανταζόμουνα την καταπληκτική εξέλιξη που ακολούθησε. Ο Νίκος Κ. Θεοδοσόπουλος, Σμήναρχος  Μετεωρολόγος, καταγόμενος από την Αναβρυτή Ναυπακτίας διαβάζοντάς το, ανέσυρε στη μνήμη του τα λόγια του παππού του που άκουσε μικρός περί της καταγωγής τους από τον Πόντο και της συγγένειάς τους με τους Θεοδοσοπουλαίους του Άη Γιώργη. Από τότε άρχισε με πάθος και μεράκι  καθημερινή συστηματική σε βάθος έρευνα της γενιάς του και συγκέντρωσε  στοιχεία που παραθέτει συμπυκνωμένα στο παραπάνω σημείωμα, που όντως είναι συγκλονιστικά και σκορπούν ρίγη υπερηφάνειας όχι μονάχα στους σημερινούς απανταχού Θεοδοσοπουλαίους αλλά και σε κάθε Έλληνα που λατρεύει την πατρίδα του. Ο Νίκος έκανε το χρέος του από πλευράς έρευνας. Τώρα απομένει να υλοποιηθεί η ιδέα-κάλεσμά του να συναντηθούν οι Θεοδοσοπουλαίοι των δύο χωριών να γνωριστούν και να πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση των χωριών. Επίσης ν’ ακολουθήσει επίσκεψη-προσκύνημα στο ερειπωμένο Κάτω Νεοχώριο της Βιθυνίας. Να αναστηλωθεί  κατά κάποιο τρόπο, εάν είναι δυνατόν, το σπιτοκάλυβο τού προγόνου Θεμιστοκλή Θεοδοσόπουλου  που απέμεινε στην Αναβρυτή ως ανάμνηση για τις επερχόμενες γενιές. Τέλος να συνεχιστεί η έρευνα για να έρχονται στην επιφάνεια συνεχώς νέα στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, έγγραφα κλπ. τα οποία θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Συγχαίρω τον Νίκο για την ευγενή προσπάθειά του και καλώ τους Αγιωργίτες Θεοδοσοπουλαίους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του.
Αυτά είχα γράψει όταν πρωτοσυναντήθηκα με το Νίκο Θεοδοσόπουλο.
..........................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: