TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

"Αρχιτεκτονική & φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο"



«Αρχιτεκτονική & φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο»
[Εκδοθέν βιβλίο του Λεωνίδα Ι. Καρφή, Αντιστρατήγου ε.α.]

Πρόσφατα εκδόθηκε ένα σπάνιο, για τη θεματολογία του, πόνημα του αγαπητού Δικαστριώτη Αντιστρατήγου ε.α. Λεωνίδα Ι. Καρφή με τίτλο: «Αρχιτεκτονική & φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο», που ως γνωστόν αποτελούσε την κοιτίδα των ξακουστών κτιστών-μαστόρων του  20ου και 21ου
αιώνα. Τον 19ο αιώνα τα σπίτια στο Δίκαστρο έχτισαν αποκλειστικά Ηπειρώτες μαστόροι από την Κόνιτσα και μιλώντας τη συντεχνιακή γλώσσα τα «μπολιάρικα», απέκρυπταν, για ευνόητους λόγους, τη μαστορική τους τέχνη από τους ντόπιους.
Οι Δικαστριώτες κτίστες γνώριζαν να σμιλεύουν αριστοτεχνικά σε αγκωνάρια διάφορα φυλαχτά αρχαιοελληνικά και χριστιανικά σύμβολα, όπως ρόδακες, ήλιους, φίδια, αετούς, λόγχες, σταυρούς καθώς και χρονολογίες κτίσης και να τα εντοιχίζουν σε εμφανή σημεία των πετρόχτιστων σπιτιών, με καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα εναντίον της βασκανίας και κακοτυχίας.
Όσα σύμβολα περισώθηκαν ο συγγραφέας μερίμνησε να τα φωτογραφίσει και να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο του ώστε οι αναγνώστες να λαμβάνουν άμεση και οπτική γνώση του θέματος.
Η βιωματική εμπειρία του ερευνητή, η ιστοριοδιφική του δεινότητα, η πολύπλευρη πανεπιστημιακή του παιδεία, η ηλικιακή του ωριμότητα, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του και ιδίως η υπέρμετρη αγάπη του για το γενέθλιο τόπο, εξασφαλίζουν εκ των προτέρων το άριστο και αξιόπιστο αποτέλεσμα της συγγραφικής του απόπειρας.
Η πολύχρονη και πολύμοχθη έρευνά του ανασύρει τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν στο παρελθόν την αρχιτεκτονική των σπιτιών στην Έσχατη Φθία και κυρίως στη γενέτειρά του το Δίκαστρο.
Η γλυκιά προσδοκία του συγγραφέα αποβλέπει ώστε η περιοχή του Φθιωτικού Τυμφρηστού ν’ αποτελέσει στο μέλλον στόχο αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής μελέτης, με σκοπό η παράδοση να συνδράμει ευνοϊκά την σύγχρονη καινοτομία.
Το αξιόλογο πόνημά του ο Λεωνίδας το αφιερώνει με καμάρι στους προγόνους του κτίστες και μαστόρους καθώς και στους απανταχού Δικαστριώτες, ευελπιστώντας να συμβάλλει στην ιστορική γνώση που θα οδηγήσει στην επανασύνδεση με την πάτρια γη.
Θερμά συγχαρητήρια στο φίλτατό μας Λεωνίδα για την επίπονη προσπάθειά του! Ανάλογα συγχαρητήρια ανήκουν και στον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Δικαστριωτών που επωμίσθηκε την έκδοση του βιβλίου, επενδύοντας πνευματικά στο μέλλον.
Ευχόμαστε από καρδιάς η παρούσα έκδοση ν’ αποτελέσει τη μαγιά για επόμενα πνευματικά δημιουργήματα του συγγραφέα.
Καλοδιάβαστο και καλοτάξιδο!

Τάκης Ευθυμίου
Ελληνοχριστιανικός ρόδακας, φυλαχτό στο
σπίτι τού Γεωργίου Κούκιου, στο Δίκαστρο

                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: