TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

"Με την Ηπειρώτικη λαλιά"


«Με την Ηπειρώτικη λαλιά»
[Χρήστος Αριστοτέλη Τούμπουρος]
«Με την Ηπειρώτικη λαλιά» είναι το νεοεκδοθέν βιβλίο τού αγαπητού φιλολόγου-συγγραφέα-ερευνητή Χρήστου Αριστ. Τούμπουρου, καταγόμενου από τα Άγναντα Τζουμέρκων Ηπείρου. Με ιδιαίτερη τιμή το παρέλαβα από τον ίδιο το συγγραφέα με θερμή μάλιστα αφιέρωση και τον ευχαριστώ πολύ. Η χαρά μου, θαρρώ, δικαιολογημένη επειδή και στις δικές μου φλέβες ρέει κάποιο ηπειρώτικο DNA, δεδομένου ότι η προγονική μου γενιά αναγκάστηκε κυνηγημένη επί Τουρκοκρατίας να μετακινηθεί από την Ήπειρο και να ριζώσει στα παρατυμφρήστια χωριά.
Η αξιοσύνη τού συγγραφέα και οι συγγραφικές του και θεατρικές του περγαμηνές, με ηπειρώτικο κυρίως περιεχόμενο, είναι γνωστά και αποδεκτά σε όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο. Μάλιστα, έχω την τιμή να φιλοξενώ τακτικά στο ιστολόγιό μου «Φθιωτικός Τυμφρηστός» τα γλαφυρά λαογραφικά του σημειώματα που προξενούν θετικότατη εντύπωση στους επισκέπτες αναγνώστες.
Το βιβλίο είναι ένα ξεχωριστό πόνημα με ανεξίτηλο λαογραφικό ηπειρώτικο άρωμα που δεν ξεθωριάζει ποτέ, που σε συνεπαίρνει και άθελά σου σε μεθά. Είναι ένας γλυκός ανασασμός για τη γενέτειρα Ήπειρο. «Πόθοι κι αγάπες, όνειρα κι ελπίδες στο ηπειρώτικο λιακωτό από λούλουδα βαλμένες», όπως ευστοχώτατα τονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας.
Το πόνημά του περιλαμβάνει τρία μέρη. Οι «Ελεύθεροι προβληματισμοί» είναι το πρώτο μέρος και αφορά ιστορικά γεγονότα καθώς και σύγχρονα θέματα, όπου το σπιρτόζο αιρετικό πνεύμα του γνήσιου Ηπειρώτη Χρήστου Τούμπουρου προβληματίζει και συνάμα νουθετεί εντελώς φυσικά και αβίαστα.
Το δεύτερο μέρος πηγάζει από τα ισχυρά βιώματά του αλλά και από μολογήματα και ζακόνια ηλικιωμένων συμπατριωτών του και επιγράφεται τα «Λαογραφικά Σημειώματα». Εδώ κυριαρχεί η γνήσια και αδιασάλευτη για αιώνες ηπειρώτικη λαλιά, που ξεχάστηκε και σήμερα δυστυχώς μιλιέται από λίγους. Τα ήθη-έθιμα και στιγμές παλιάς καθημερινότητας περιγράφονται ζωντανότατα και με εύθυμη διάθεση.
Το τρίτο μέρος είναι μια σπαραχτική κραυγή κι ένας ανείπωτος πόνος για τη σημερινή κατάντια και το «βιασμό της πανηγύρεως» που ταυτόχρονα συμπαρασύρει στην κακοποίηση και στην αφάνεια ολάκερη την πατρογονική παράδοση. Ο πόνος του αυτός είναι ταυτόχρονα και δικός μας σπαραγμός που πονάει βαθιά και προβληματίζει αφάνταστα.
Η γραφίδα του, μαχαίρι κοφτερό και ζυγαριά δικαιοσύνης, υπερασπίζεται με σθένος παντού και πάντα το δίκιο και τον πόνο που ανέκαθεν περίσσευε στην κακοτράχαλη ηπειρώτικη γη.
Ο Χρήστος Τούμπουρος το χρέος του προς το γενέθλιο τόπο το έπραξε και με το παραπάνω για πολλοστή φορά ως άξιο τέκνο των Αγνάντων.
Ο ίδιος διαβάζοντάς το έγινα κατά τι ανθρωπινότερος! Ως ευχαριστήριο αντίδωρο απλά χειροκροτώ και υποκλίνομαι στο νέο πνευματικό βλασταράκι και ξεπεταρούδι του Χρήστου Τούμπουρου και του εύχομαι ολόψυχα μακροζωία και πλήρη πνευματική διαύγεια για αειφόρα πνευματικά δημιουργήματα. Καλοδιάβαστο και καλοτάξιδο να είναι στον απέραντο κόσμο της γνώσης!

Τάκης Ευθυμίου
Δάσκαλος-συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: