TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη με το Λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλο


Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλο
[ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ]
Πηγή: https://kefalosmagazine.blogspot.com/2018/10/blog-post_56.html

Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Λογοτέχνη, Μπάμπη Τσέλο, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΟ
1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;
Η λογοτεχνία είναι η έκφραση μια άλλης άποψης για τον κόσμο, ένας δημιουργικός, πρωτότυπος, αλλά  και  χρονικά ρευστός, γλωσσικός τρόπος  επικοινωνίας. Είναι η αναδημιουργία  του κόσμου, που  περνάει μέσα από την ψυχή του λογοτέχνη. Είναι βίωση και ουσία της ζωής. Η ουσία της βρίσκεται στην αρμονική έκφραση της ψυχής και της νόησης και μακριά από δεξιοτεχνία, αληθοφάνεια, ωραιοφάνεια και  επίδειξη. Στηρίζεται στην φαντασία,  την οποία μετατρέπει σε ένα είδος υποκειμενικής πραγματικότητας,  με τη δυνατότητα  μετατροπής της υποκειμενικότητάς της  σε  μια μορφή αντικειμενικότητας. Η ύπαρξη αυτής της «αντικειμενικότητας» καθορίζει  και την ύπαρξή της.   
2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;
Η λογοτεχνία  προσφέρει την ελευθερία  της σκέψης, αλλά και της έκφρασης. Είναι μια μεθοδος επικοινωνίας, όπου ο άνθρωπος μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέχρι να ανακαλύψει και  να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει. Η έκφραση συναισθημάτων έχει θεραπευτική αξία. Είναι ψυχοθεραπευτική μέθοδος και μας βοηθά στην αυτογνωσία Γίνεται αυτό που λέγεται «κάθαρση». Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος γράφει και αναγνώσκει πάντα τον εαυτό του.  Η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να καταργεί το χρόνο και το χώρο και να μας ταξιδέψει σε κόσμους, που οι ίδιοι, ως λογοτέχνες η αναγνώστες, με αφορμή της  κατασκευάζουμε. Καλλιεργεί τη φαντασία, το συναίσθημα και την κριτική σκέψη.   Ποιητής και αναγνώστης φαντάζονται, κρίνουν, απορρίπτουν, επαναπροσδιορίζουν, επικοινωνούν, γνωρίζουν το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Διαμορφώνουν ελεύθερη προσωπικότητα και κατανοούν τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;
Η κρίση των αξιών που υπάρχει σήμερα, είναι φυσικό να πλήττει την κατεξοχήν πηγή αξιών, την ποίηση. Η ποίηση βάζει το μυαλό και την καρδιά να ιδρώσει, γι  αυτό καταφεύγουμε στο έτοιμο και ευκολοχώνευτο προϊόν. Μετά την κάθε πτώση, έρχεται η άνοδος. Όσο πιο δυνατά πέσουμε και βρούμε πάτο, τόσο πιο δυνατά εκτιναζόμαστε. Ο άνθρωπος αναθεωρεί τις αξίες, που του έχουν επιβληθεί και μόνος του επανέρχεται στο δρόμο των πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών, αυτό δηλαδή που  του ταιριάζει, ώστε να φέρει τον τίτλο άνθρωπος, Όσες επιστημονικές αλλαγές και να γίνουν οι αρχέγονες φωνές του ανθρώπου, πάντα θα προσπαθούν να λύσουν τα υπαρξιακά προβλήματα και ποτέ  δεν θα δοθούν απαντήσεις που θα ικανοποιούν, αφού η κάθε θέση  ακολουθείτε πάντα από αντίθεση, όπως  η διαλεκτική ορίζει. Άρα στο μέλλον η ποίηση και γενικότερα η τέχνη, θα βρίσκει τη θέση που της αξίζει, στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ζει αρμονικά με το περιβάλλον και τον εαυτό του και  να δικαιολογεί την ύπαρξή του και το σκοπό του.   
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;
Παλιότερα  όριζα τις αφηρημένες έννοιες πολύ εύκολα. Αργότερα είχα αμφιβολίες για τους ορισμούς και τώρα περιγράφω το κάθε πράγμα και αποφεύγω το λεγόμενο  ορισμό. Παρ’ όλα αυτά και για τις ανάγκες της συνέντευξης θα τολμήσω να πω ότι: Ποίηση είναι η βαθιά είσοδος ή η στιγμιαία έξοδος από τον κόσμο μας. 
5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;
Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του την ποίηση. Όλοι μας πολλές φορές σκεφτόμαστε στίχους με βαθύ περιεχόμενο. Το μυαλό μας είναι γεμάτο άγραφους στίχους. Αυτός που γράφει κάνει το μεγάλο βήμα να  εξωτερικεύσει, να εκφράσει, όσο μπορεί πιο διάχυτα τον εσωτερικό του κόσμο. Θέλει  σ’ αυτόν τον κόσμο να συμμετέχουν και άλλοι άνθρωποι. Αυτό πιστεύω ότι είναι η αιτία.  Άρχισα να γράφω από την εφηβική ηλικία. Αφορμή το πρώτο  ποιητικό βιβλίο, που μου χάρισε ο παππούς μου και η ποιητική  συλλογή, που μου έδωσε κάποιος καθηγητής μου.
6. Γιατί γράφετε;
Πάντα ήθελα να δημιουργώ οτιδήποτε. Πιστεύω ότι αυτό που μπορείς να κάνεις, το χρωστάς στην κοινωνία. Αν λοιπόν μια φωνή, το ταλέντο σου, σου λέει «κάνε αυτό» και το αποφεύγεις, υποφέρεις πάντα. Αυτό που λέμε: «το ταλέντο γίνεται κατάρα».  Όταν για αντικειμενικούς λόγους δε ήταν εύκολο να γράψω, ασχολήθηκα με τη ζωγραφική για πολλά χρόνια,  χωρίς να αφήσω γενικά το γράψιμο. Τώρα ξαναγύρισα στην πρώτη μου αγάπη, την ποίηση. Η τέχνη είναι μία  και εκφράζεται ανάλογα με τις περιστάσεις. 
7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 
Τα ανθρώπινα συναισθήματα και κάθε κοινωνικό πρόβλημα, που εμπεριέχει έλλειψη διαχρονικών αξιών.
8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;
Ασχολούμαι με την ποίηση. Ο στίχος όμως πρέπει να έχει να πει κάτι. Δεν είναι παράθεση καλολογικών στοιχείων. Κάθε στίχος πρέπει να έχει κάποια αυτάρκεια και γι αυτό ο πραγματικός στίχος πρέπει να είναι η τελευταία σταγόνα μιας σκέψης, που έχει περάσει από πολλά σουρωτήρια. Ο ποιητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να  διαχέει τη σκέψη του, ώστε ο κάθε αναγνώστης να μπορεί να αποκομίσει αυτό που έχει τη δυνατότητα, στον υπέρτατο βαθμό.  
9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.
Έχω ασχοληθεί με ποίηση. Εκδόθηκαν οι  ποιητικές συνθέσεις:  «Πορεία κι όνειρα», «Δωμάτιο», «οι μαίανδροι του χρόνου» και «Επιστροφή στο παρόν». Τα ποιήματα της ανέκδοτης συλλογής μου «Το μεγάλο μάτι» έχουν βραβευτεί σχεδόν όλα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Διήγημα: Το φεγγάρι του Αφιόν. Επίσης έχω γράψει βιβλία για την Εικαστική Αγωγή , την αισθητική αγωγή στο σχολείο, καθώς επίσης  ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. 
10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Οι μαίανδροι του χρόνου». 
Είναι μια ποιητική σύνθεση.   
11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;
Τις βραδινές ώρες που όλα ησυχάζουν. 
12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;
Η ζωή είναι δύσκολη όπως όλων, αλλά και πολύ δημιουργική λόγω της κρίσης. Ο λογοτέχνης όμως υποφέρει περισσότερο γιατί συμβαίνει το παράξενο. Κραυγάζει απαισιόδοξα, μήπως και ξυπνήσει κάποιο φως αισιοδοξίας.
13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;
Λογοτεχνική παραγωγή υπάρχει. Πιστεύω ότι είμαστε ένας λαός με συνέχεια σ αυτόν τον τομέα λόγω της ιστορικής μας κληρονομιάς, ιδιοσυγκρασίας και κλίματος. Η αλήθεια της λογοτεχνίας  έρχεται σε αντίθεση με το ψέμα που μας περιβάλλει. Παρ’ όλα αυτά επειδή η ποίηση προέρχεται από την ψυχή του ανθρώπου, δεν υπακούει σε συστηματικούς  κανόνες και γι αυτό η λογοτεχνική παραγωγή παραμένει,  αλλά  αρκετά  παραγκωνισμένη από το αναγνωστικό κοινό, ειδικά η ποίηση.
14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;
Υπάρχουν δυο τρόποι για να γίνει γνωστή η τέχνη. Μέσα  από την κατεύθυνση που μας δίνει το εμπόριο και την πραγματική τέχνη που επιβάλλεται εκ των υστέρων. Σήμερα όμως έχουμε μείνει σε κάποιους κλασικούς, ειδικά στην ποίηση.  Για να έχει κάποιο έργο επιτυχία πρέπει να δημιουργηθεί στο σωστό χρόνο, να συμβαδίζει η μορφή με το περιεχόμενό του και στις μέρες μας δυστυχώς να διαφημιστεί.
15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 
Αν και πολύ γρήγορα θα έχουμε μόνο ηλεκτρονικά βιβλία, προτιμώ το έντυπο. Αν αφαιρέσουμε το περιεχόμενο, το έντυπο βιβλίο έχει μια γοητεία, παραμένει στο χρόνο και μπορεί να το απολαύσουν όλες σου οι αισθήσεις και όχι μόνο η  όραση.
16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;
Μελέτη πολλών λογοτεχνικών βιβλίων. Για να γράψει δε χρειάζεται πολύ ταλέντο, αλλά μεγάλη προσπάθεια και υπομονή. Κάθε κείμενό του να το σκαλίζει συνεχώς και να αφαιρεί χρόνο με το χρόνο τα περιττά, ώστε να φτάσει στην ουσία.   
17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;
Αυτό τον καιρό ξαναμελετώ την ποίηση του Σεφέρη. Αυτό γιατί είχα τύψεις επειδή παλιότερα τον είχα κατά κάποιο τρόπο παρεξηγήσει.
18. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;
Τα ποιητικά. 
19. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες. Από τους Έλληνες: Όμηρος, Σολωμός, Καβάφης, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, αλλά και πολλοί σύγχρονοι, που δεν τους αναφέρω, μην αδικήσω κάποιον ή κάποια
20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;
Πρώτα να έχω υγεία. Αυτό σημαίνει σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία.  Ελπίζω να εκδόσω κάποια στιγμή όλες τις ανέκδοτες συλλογές μου.  Αυτό είναι αναγκαίο για να επικοινωνήσω και να κλείσω τον κύκλο του παρελθόντος.  Έτσι  θα δώσω  ώθηση στη δημιουργικότητα μου, που είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία, αλλά και την αίσθηση ότι έκανα το χρέος μου.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: