TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

"Ο σχολικός κήπος"

 

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Μόλις παρέλαβα ένα καλαίσθητο, πολυσέλιδο και ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: «Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Καλλιεργώντας, καλλιεργούμενοι… Φυτεύοντες, παιδευόμενοι… Ποιώντες ποιούμενοι… Παρελθόν, παρόν και μέλλον» του φίλτατου Γεωτεχνικού - Περιβαντολλόγου, πολυγραφότατου Λογοτέχνη & Ποιητή Αντώνη Β. Καπετάνιου. Τον ευχαριστώ ολόθερμα!

Ο ίδιος δικαιολογεί το αμέριστο ενδιαφέρον του για το σχολικό κήπο στον πρόλογο του βιβλίου, γράφοντας: «…Λόγω της ιδιότητάς μου, της επιθυμίας μου για τη φύση και της βιωματικής μου ενασχόλησης με το σχολικό κήπο, αγαπώ να τον μελετώ που είναι το πρώτο και βασικό σχολείο της φύσης, εκεί όπου παίρνεις την πρωταρχική παιδεία γι’ αυτήν, για να την αισθανθείς και να τη νοιώσεις, για να τη βιώσεις και να γίνεις συνειδητός της, για να παιδευτείς περιβαλλοντικά και να λειτουργήσεις υπεύθυνα σε σχέση με το γύρω σου, με τον άνθρωπο, με το εαυτό σου, γιατί πράττεις γήινα, ενεργητικά, συλλογικά, παιδευτικά, φτιάχνοντας την ευθύνη σου για τον κόσμο κατά την ποίησή σου γι’ αυτόν και την πόνησή σου σε αυτόν…»

Ω! Τι ωραία λόγια! Λόγια που τα λένε όλα!

Κρίμα που το έλαβα κάπως αργά, ως απόμαχος εκπαιδευτικός και όχι ως μαχόμενος, τότε που ενεργούσαμε αυτοσχεδιάζοντας και όχι μεθοδικά σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πόνημα. Το βιβλίο αυτό θα έπρεπε, με μέριμνα της πολιτείας, να κοσμεί κάθε σχολική βιβλιοθήκη.

Είναι βέβαιο πως αν υπήρχαν μερικοί ακόμη Αντώνηδες… τόσο η σχολική όσο και η εξωσχολική ζωή θα ήταν ποιοτικότερη, πιο ανθρώπινη και κοντινότερη στη μάνα Φύση!

Εύγε αγαπητέ Αντώνη για την απέραντη και απέριττη ευαισθησία σου για το περιβάλλον!

Με περίσσια εκτίμηση

Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: