TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας
( Εύα Νοτοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός)

 
Παρότι φιλοξενεί δημόσια Λειτουργία, σήμερα επιβιώνει υπό καθεστώς αδρανείας ως προς τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του, όπως τα περισσότερα διατηρητέα της πόλης. Το κτίριο των Δικαστηρίων συγκαταλέγεται στην περιορισμένη Λίστα των διατηρητέων κτισμά­των της πόλης. Ανέκαθεν αποτελούσε τοπόσημο τόσο με την επιβλητική του κλίμακα, όσο και Λόγω της χρήσης του, η οποία δεν έχει αλλάξει από την ανέγερση του μέχρι και σήμερα.

Κι ενώ υπάρχουν έρευνες για την ιστορία του Δι­καστικού Μεγάρου Λαμίας, γραπτό για τις εξαιρετι­κά σημαντικές δίκες που έχουν διεξαχθεί σε αυτό1, ελάχιστο γνωρίζουμε για την αρχιτεκτονική ταυτό­τητα και την ιστορία του κτιρίου του. Άρχισε να κτί­ζεται μετά το 1903, με χρηματοδότηση του εθνικού ευεργέτη Α. Συγγρού και αποπερατώθηκε στα τέλη του 1911. Τα αρχικά σχέδια της κατασκευής του σή­μερα δεν υπάρχουν και όσα γραπτό συγκεντρώθη­καν από αρμόδιες υπηρεσίες2  δεν αναφέρουν σε ποι­όν ανήκαν.
Οι όψεις του, λιτές και αυστηρές ακολουθούν την κλασικιστική αρχή της οριζοντιότητας (βάση - κορ­μός - στέψη), με την εμφανή λιθοδομή της βάσης να διαχωρίζεται από το κύριο σώμα των ορόφων και τη στέψη με τις κεραμοσκεπές. Το ενδιαφέρον συ­ναντάται στο εσωτερικό, όπου σε ένα τμήμα του σχη­ματίζεται αίθριο με μεταλλική στέγη και τζαμωτό. Οι μόνες επεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα είναι στη σκάλα της κεντρικής εισόδου - η οποία άλλαξε κατεύθυνση και διασπάσθηκε σε δύο σκέλη - και κά­ποιες εργασίες ενίσχυσης3, που όμως δεν αλλοίωσαν την αρχική του μορφή. Παρότι φιλοξενεί δημόσια Λει­τουργία, σήμερα επιβιώνει υπό καθεστώς αδρανεί­ας ως προς τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του, όπως το περισσότερο διατηρητέα της πόλης. Η στοιχειώδης φροντίδα των όψεων του ή ο φωτισμός ανάδειξης του φαντάζουν δευτερεύοντα, όταν το θέμα πρόσβασης ΑΜΕΑ «Λύνεται» με μία ράμπα, απαράδεκτης κλίσης ακόμα και για άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα. Μένει τώρα να δούμε, όταν και αν τελικά μεταφερθούν όλες οι δικαστικές λειτουργίες στο Στρ. Τσαλτάκη, ποια θα είναι η τύχη του κτιρίου. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία μελέτη επανάχρησης.

1. Η δίκη του Α. Παπαναστασίου με την κατηγο­ρία της «εξυβρίσεως του Βασιλέως» και συνήγορο υπεράσπισης το Γ. Παπανδρέου, η «δίκη της ΣπυριδούΛας» τη δεκαετία του ‘50, η δίκη του Γοργοποτάμου (26.5 -17.6.1965)
2.   Τεχνικό Επιμελητήριο, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Αρχαι­ολογία, Υποθηκοφυλακείο
3. Δύο φορές έχει υποστεί σοβαρές ζημιές: Το 1941 βομβαρδίστηκε από τη Γερμανική αεροπορία και το 1980, από το σεισμό που έπληξε τη Λαμία.

Πηγή: «Λαμιακή Φωνή»
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: