TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ηρωική φουστανέλλα

Η ΗΡΩΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ
του Νίκου Σωτηρόπουλου
Η φουστανέλλα επισημοποιείται ως εθνικό ένδυμα το 1833 και συγκροτούνται οι λόχοι των ευζώνων σε κάθε τάγμα πεζικού. Η φουστενέλλα για τον Έλληνα είναι το ένδυμα της αντρειοσύνης και της λεβεντιάς. Έχει διάρκεια εξέλιξης και ζωής πολλών ετών. Έχει καλλιτεχνική αξία και ιστορική μαρτυρία πολύτιμη. Οι λουρίδες της φουστανέλλας λέγονται λαγγιόλια και το μάκρος της είναι για τη ρουμελιώτικη πάνω από το γόνατο και τη Μωραΐτικη κάτω απ’ αυτό. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου σημειώνει: 
«Η φουστανέλλα μένει και θα μείνει διακόσμηση και ιστορία με τη στολή του προτύπου των Ευζώνων. Τα έθνη δεν τα παρα­δίδουν όλα εις τον Θάνατον... τα σέβονται και τα τιμούν».
Η φουστανέλλα αντιπροσωπεύει τον ασίγαστο απόηχο του Δημοτικού τραγουδιού και αρτιώνει ένα νόημα συνταιριασμένο με μορφές και καταστάσεις ηρωικές. Επιδρά ηθι­κά στην ψυχολογία των επιγόνων και είναι πα­ρουσία ζώσα σε κάθε πατριωτική εκδήλωση. Αντιπροσωπεύει την αδιάλειπτη λειτουργία της ζωής. Είναι ο αέναος διάλογος με το χρό­νο, που ποτίζει το βαθύτερο υπόστρωμα της Ρουμελιώτικης ψυχής και γονιμοποιεί τις ωραίες εμπνεύσεις. Αγγίζει και δονεί τον ευ­αίσθητο ψυχισμό μας. Μορφαίνει πανηγύρια, καταπραύνει πάθη, ανασαλεύει ενδόμυχους διαλογισμούς στον έρωτα και συντροφεύει ακόμα και του θανάτου το μοιρολόγι, όταν ο ήρωας ψυχορραγεί.
                                    «Μη λησμονείς ως ακριβή
                                    και Συ ηρώων γέννα,
                                    πως οι τσολιάδες δόξασαν
                                    αυτή τη φουστανέλλα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: