TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Το Ασκληπιείο Δαφνούντος

Το Ασκληπιείο Δαφνούντος
Αγίου Κωνσταντίνου
 
Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας – ανασκαφές αποκάλυψαν το ιερό του Ασκληπιού του Δαφνούντος. Το Ασκληπιείο είναι το σημαντικότερο από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά τις ανασκαφές, ενώ είναι ένα από τα πληρέστερα διατηρημένα και πρωιμότερα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.

Στο ανατολικό άκρο των βορειανατολικών πλαγιών του όρους Κνημίς, πάνω δηλαδή από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας -κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη θέση «Ισιώματα» που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.- αποκαλύφθηκαν τμήματα μιας αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της καθώς και ένα Ασκληπιείο, που χρονολογείται ως ένα από  τα παλαιότερα, αυτό της πόλης Δαφνούς.
Η πόλη Δαφνούς, που αποκαλύφθηκε, ήταν στην αρχαιότητα πόλη και λιμάνι των Φωκαίων μέχρι τον 4ο π.Χ. και των Λοκρών αργότερα, στα σύνορα Επικνημιδίου και Οπουντίου Λοκρίδος. Η γεωγραφική περιγραφή του Δαφνούντος γίνεται ήδη από πολύ νωρίς με γνωστότερη πηγή τον Στράβωνα (63 π.Χ. - 23 μ.Χ.), στα «Γεωγραφικά» του οποίου το όνομα της πόλης συναντάμε αρκετές φορές σχετικά με την απόστασή της από άλλες γειτονικές πόλεις είτε σχετικά με την καταστροφή της από παλιρροϊκό κύμα μετά από σεισμό.
Όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι που διεξήγαγαν τις ανασκαφές, το σημαντικότερο εύρημα ήταν το ιερό του Ασκληπιού, ένα από τα πληρέστερα διατηρημένα και πρωιμότερα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο, εφόσον οι πρώτες ενδείξεις λατρείας ανάγονται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και η κτιριακή του οργάνωση αρχίζει ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η καταστροφή του συγκροτήματος θα πρέπει να συντελέστηκε στις αρχές του 1ου αι. π.Χ..
Πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα που αποτελείται από 2 διαφορετικά κτίρια, το κτίριο Α, το οποίο ταυτίζεται με το καταγώγειο (αίθουσα για τα κοινά γεύματα) και το κτίριο Β, όπου τοποθετούνται ο λουτρών, το άβατον και το εγκοιμητήριον.
Ένας ναΐσκος και γύρω από αυτόν ένας μνημειώδης βωμός, εσχάρα και βόθροι γεμάτοι με τα υπολείμματα λατρευτικών και θεραπευτικών πράξεων, συμπληρώνουν την υποδομή του. Πληθώρα κινητών ευρημάτων όλων των κατηγοριών, όπως αναθηματικές στήλες, μαρμάρινα αγαλματίδια, επιγραφή, χάλκινα ειδώλια και κοσμήματα με τη μορφή του φιδιού, κατ εξοχήν σύμβολο του θεού, αλλά κυρίως ενεπίγραφα όστρακα με χαραγμένο το όνομά του, επιβεβαιώνουν την ταύτιση.
Το πολύ σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα, που διέκοψε τη χάραξη της κεντρικής αρτηρίας του αυτοκινητοδρόμου Π.ΑΘ.Ε. λίγο πριν αυτή ολοκληρωθεί, πρόκειται να διασωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα των αρχαιολόγων που πραγματοποιεί την αποστολή οργάνωσε τη μεταφορά και επανατοποθέτηση του Ασκληπιείου σε γειτονικό χώρο, όπου εγκιβωτίστηκε για λόγους προστασίας και στη συνέχεια εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξή του.
Το χρονικό και τα αποτελέσματα της ανασκαφής στο Ασκληπιείο του Δαφνούντος, καθώς και οι ενέργειες για τη διάσωσή του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό από την Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε την ευθύνη της ανασκαφής.

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πόσοι τέτοιοι ανεκτίμητοι θησαυροί βρίσκονται κρυμμένοι στα ανεξερεύνητα χώματα της ευρύτερης περιοχής μας, φίλε Τάκη...

Τακης είπε...

Και θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αξιοποιώντας και προβάλλοντας μονάχα την πολιτιστική της κληρονομιά!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πράγματι!!!