TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Το πόσιμο νερό στον Άγιο Γεώργιο

Η ιστορία του πόσιμου νερού
στον Άγιο Γεώργιο
[Χθές & σήμερα]
 
Η πρώτη υδατοδεξαμενή πόσιμου νερού, που ήρθε από την Κρύα Βρύση, κατασκευάσθηκε το 1952 στο ψηλότερο σημείο του πάνω μαχαλά με χορηγία του χωριανού μας δημοσιογράφου και προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αλέκου Θεοδοσόπουλου. Παραπάνω στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της δεξαμενής. Διακρίνονται: ο παπα-Μήτσος Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος της κοινότητας Ευάγγελος Τσιμάρας, ο δάσκαλος Ντίνος Θεοδοσόπουλος (γονατιστός πάνω στη δεξαμενή) και η αδερφή του Αλέκου, Νίκη Θεοδοσοπούλου καθώς και άλλοι χωριανοί.
Βέβαια, τότε τοποθετήθηκαν κρουνοί βρύσης στα κεντρικότερα σημεία του χωριού και όχι σε κάθε νοικοκυριό χωριστά. Αυτό συνέβη πολύ αργότερα όταν κατασκευάσθηκε αγωγός από τη Μάτεση πλησίον του Σπερχειού. Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρχε πάντοτε πρόβλημα λειψυδρίας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
                              
Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά με τη γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μερκαδιώτικη ράχη, στα Τσιρωναίικα, επί δημαρχίας Νικολάου Αντωνόπουλου, οπότε βρέθηκε πλούσια φλέβα πόσιμου και δροσερού νερού.
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια αυτής της γεώτρησης.


Η παραπάνω φωτογραφία, προσφορά του συνεργάτη μας φωτογράφου Μυλωνά Κώστα, αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπητού συναδέλφου & φίλου Τόλια Δημητρίου που αγωνίσθηκε για αυτό το σκοπό!

Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: