TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος



ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΑΙΩΝ
[του Τάκη Ευθυμίου]
Η οικογένεια του δάσκαλου Γεωργίου Θεοδοσόπουλου. Πίσω του με το πηλίκιο 
σε νεαρή ηλικία ο γιος του Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος (δημοσιογράφος)

Γενάρχης   της αρχαιότερης και εκλεκτής οικογένειας   των Θεοδοσοπουλαίων της Μητροπολιτικής Ζιώψης και κατόπιν του Αγίου Γεωργίου υπήρξε ο Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, ο οποίος ήταν αρματολός της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια προπαρασκευής του απελευθερωτικού αγώνα 1810-1820 κατά των Τούρκων, οργανώθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Η έναρξη της επανάστασης του 1821 τον βρήκε οπλαρχηγό, με 100 περίπου παλικάρια, στην περιοχή Βάλτου Ξηρομερίου Αιτωλοακαρνανίας. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες της περιοχής καθώς επίσης και στην έξοδο του Μεσολογγίου.
Κατά την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους του 1832, επί κυβερνήτου Ι. Καποδίστρια, οριοθετήθηκαν τα ελληνικά σύνορα και από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα απελευθερώθηκε ένα κομμάτι. Έτσι η κτηματική περιουσία των Θεοδοσοπουλαίων παρέμεινε υπό Τουρκική κατοχή. Για το λόγο αυτό η οικογένεια εγκατέλειψε την περιοχή και εγκαταστάθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος με τους συνεργάτες του και τα ζώα τους εγκατέλειψε την περιοχή, έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ζιώψης που αργότερα μετονομάστηκε σε Ασπρόκαμπος, όμως το 1910 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους λόγω κατολισθήσεων και ιδρύθηκε το νέο χωριό ο Άγιος Γεώργιος.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που ξεριζώθηκαν ήταν και η επικήρυξή τους από τους Τούρκους, λόγω της μεγάλης και φανερής συμμετοχής της οικογένειας των Θεοδοσοπουλαίων στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος παντρεύτηκε μια κοπέλα από την οικογένεια των συνεργατών του, Καποτελαίων, που την έλεγαν Βασιλική. Μαζί τους έφεραν και αρκετά χρήματα με τα οποία αγόρασαν πολλά κτήματα και με τα ζώα που έτρεφαν αναδείχτηκαν σε μια από τις πιο πλούσιες και αρχοντικές οικογένειες της περιοχής. Μάλιστα, ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες εξαγοράς του κτήματος Νεοχωρακίου από το μόλις νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος.

Το Νεοχωράκι θεωρούνταν «γη της επαγγελίας», απόλυτα δικαιολογημένα βέβαια, αφού ήταν από τα γονιμότερα ποτιστικά αγροτεμάχια της περιοχής. Επί Τουρκοκρατίας ανήκε σ’ έναν Μπέη. Με την απελευθέρωση το διεκδικούσαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Λόγω όμως της επαναστατικής δράσης του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου στον αγώνα του 1821, ως οπλαρχηγού και της συνδρομής του Γεωργίου Κίτσου, η κυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα το παραχώρησε, με εξαγορά, στους κατοίκους της Ζιώψης.

Ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος με τη σύζυγό του Βασιλική απέκτησε δύο γιους, το Νικόλαο ή Κολέτα, χαϊδευτικό του Νίκου-Νικολέτα, που παρέμεινε ως προσωνύμιο και στους απογόνους του και τον Ιωάννη - Κομπογιάννη, προσωνύμιο που έλαβε λόγω του μικρού αναστήματός του.

Ο Νικόλαος Θεοδοσόπουλος παντρεύτηκε την Ελισάβετ Δεδούση από τη Μεγάλη Κάψη. Απόκτησαν  μαζί τρεις γιους και τέσσερις κόρες. Τον Γεώργιο, τον Ιωάννη, το Μήτρο, την Ασπασία, τη Βασιλική, τη Στάθω και την Κούλα.

Ο Γεώργιος Θεοδοσόπουλος έγινε δάσκαλος και μάλιστα ο πρώτος στην περιοχή με πτυχίο από το Διδασκαλείο. Αρχικά διορίστηκε στο Δίκαστρο και στη συνέχεια στο χωριό του, τη Ζιώψη, στην Ανθήλη και στη Λαμία, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Πέθανε το 1938 σε ηλικία 69 ετών. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Χορμόβα από την ξακουστή και ευκατάστατη οικογένεια Χορμόβα του Γαρδίκη. Η Βασιλική υπήρξε από τις ομορφότερες και δυναμικότερες γυναίκες της εποχής της. Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 1968 σε ηλικία 92 ετών. Τα ζεύγος Γεώργιος και Βασιλική απέκτησαν τέσσερις γιους και δυο κόρες, τον Αλέξανδρο, το Θρασύβουλο,  το Δημήτρη και το Χριστόφορο που όμως πέθαναν  από τύφο, τη Νίκη και την Ξανθή.Έτσι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος φαίνεται γεννημένος στον Ασπρόκαμπο (μετονομασία της Ζιώψης), στις 20 Μαρτίου του 1900.

Συμπερασματικά, απόγονοι του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου είναι σήμερα όλοι οι Θεοδοσοπουλαίοι του Αγίου Γεωργίου.

Πηγές:
  1. Προσωπικό αρχείο Αλέξανδρου Θεοδοσόπουλου που φυλάσσεται  στην πατρική του οικία στον Άγιο Γεώργιο.
  2. Εφημερίδα «ΑΪΓΙΩΡΓΙΤΙΚΑ ΝΕΑ».
  3. Εφημερίδα «ΖΙΩΨΗ».
  4. Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».
  5. Αρχείο Ε.Σ.Η.Ε.Α.
  6. "Η ιστορία του χωριού μου Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδος", Κίτσος Γ. Χρήστος
  7. "Γενεαλογικοί Κλάδοι & Οικογένειες της τέως Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας".Αντωνόπουλος Κ. Νικόλαος


1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Έχει τη δική της μαγεία η διερεύνηση των καταβολών. Βάσει αυτής της διαδικασίας ανοίγουν άγνωστες "πόρτες" ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού!