TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ίδρυση του ΚΕΡΑΥΝΟΥ



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ «ΚΕΡΑΥΝΟΥ» ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 
  (12-8-2013)
Η ιστορική ίδρυση του «Κεραυνού» Αγίου Γεωργίου
Στο γήπεδο του Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας στις 12-8-2013 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση που περιελάμβανε φιλική συνάντηση μεταξύ των παλαίμαχων Λαμίας & «Κεραυνού» Αγίου Γεωργίου, απονομές αναμνηστικών στους πρώτους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Κεραυνού και σε τρεις διαχρονικούς πιστούς οπαδούς καθώς και απονομή τιμητικών πλακετών στους Αγιωργίτες διαιτητές που διέπρεψαν σε όλες τις εθνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.
Η εκδήλωση αυτή ήταν η απαρχή μιας φιλότιμης και αξιέπαινης προσπάθειας μερικών βετεράνων ποδοσφαιριστών του Κεραυνού να ιδρύσουν «Όμιλο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών & φίλων του Κεραυνού» με σκοπό ν’ αποτελέσει το εφαλτήριο για αθλητικά & πολιτιστικά δρώμενα. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση ο γράφων Τάκης Ευθυμίου αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία ίδρυσης του Κεραυνού, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«…Ας αφήσουμε για λίγο τη σκέψη μας να περιπλανηθεί ανάδρομα μερικές δεκαετίες πίσω, ξυπνώντας μνήμες αλαργινές στους παλιότερους & αποκομίζοντας μερικές γνώσεις στους νεότερους.
1950. Μια νεανική αγιωργίτικη παρέα με αστείρευτο μεράκι για το ποδόσφαιρο, ίδρυσε στο χωριό μας μια ποδοσφαιρική ομάδα, που έφερε αρχικά τον ανεπίσημο τίτλο «Αστέρας». Αργότερα, το 1959 αναγνωρίστηκε επίσημα από την πολιτεία κι έφερε την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Αγίου Γεωργίου». Κατόπιν προστέθηκε και ο τίτλος «Κεραυνός», ώστε τα αρχικά να σχηματίζουν τη λέξη Α.Ε.Κ. αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ήταν Αεκτζήδες.
Οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης που αποτέλεσαν και την πρώτη σύνθεση της ομάδας
ήταν: Θεοδοσόπουλος Κώστας & Προβόπουλος Βασίλης (τερματοφύλακες), Παπαχαραλάμπους Γιάννης, Κουμαντάνος Στέλιος, Μυλωνάς Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Λαγός Αλέκος, Λαγός Βαγγέλης, Τσιαχρής Γιώργος, Θεοδοσόπουλος Θεμιστοκλής, Κακογεώργος Δημήτριος, Καρκάνης Κώστας, Κουμαντάνος Πάνος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Θεοδοσόπουλος Αθανάσιος & Παπάς Θαλής.
Οι πρώτοι παράγοντες της ομάδας ήταν:
Ο Τσιαχρής Πάνος. Εμπνευστής & πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας. Εκτός από ταχυδρομικός υπάλληλος εκτελούσε και χρέη τηλεγραφητή και έτσι διεκπεραίωνε με τον καλύτερο τρόπο τις διοικητικές υποχρεώσεις της ομάδας.
Ο Μητσάκης Πάνος, ο οποίος μετέφερε με το ιδιόκτητο λεωφορείο του τους ποδοσφαιριστές, παραβαίνοντας τους κανονισμούς του ΚΤΕΛ, όπου ήταν ενταγμένο και το λεωφορείο του.
Ο Τσιμάρας Κώστας, ο οποίος διέθετε αφειδώς χρήματα για τους σκοπούς της ομάδας.
Σαν πρώτο υποτυπώδες γήπεδο χρησιμοποιήθηκε η λογγά του Πάνου Παπακώστα στο Καβρόρεμα. Οι υποδομές ασφαλώς ανύπαρκτες. Αρχικά για στολή φορούσαν κοντέ μπλε σκελέες και άσπρα φανελάκια. Τις πρώτες επίσημες φανέλες τις προμηθεύτηκαν από τον Γιοβανόπουλο Νίκο, ποδοσφαιριστή της Προοδευτικής και συμπέθερο του Τάκη Παπακώστα. Το χρώμα της ήταν κιτρινόμαυρο. Παρόν κι εδώ το Αεκτζίδικο δαιμόνιο!...»

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: