TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ημερολογικές πολεμικές σημειώσεις



ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ
Επιμελητές έκδοσης: ο πανεπιστημιακός καθηγητής Θεολογίας
Δημήτριος Βασ. Γόνης και  ο φιλόλογος Αθανάσιος Βελέντζας
[Βιβλιοπαρουσίαση από τον Τάκη Ευθυμίου]

Αφορμή έκδοσης του εν λόγω βιβλίου στάθηκε το Ημερολόγιο ενός απλού στρατιώτη από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας του Ιωάννου Αθ. Ψυχογιού.
Ο εγγονός του στρατιώτη Ιωάννης Χρ. Ψυχάρης εμπιστεύτηκε το Ημερολόγιο του παππού του στον πρώην καθηγητή του Αθανάσιο Βελέντζα, ο οποίος μελετώντας το έκρινε χρήσιμο την έκδοση των χειρογράφων κειμένων του ολιγογράμματου αυτού φαντάρου, που διανθίζεται από αυτοσχέδια θουριακά ποιήματα, επειδή το ιδιότυπο γράψιμό του μας ξεναγεί σε ηρωικά χρόνια της φυλής μας. Έτσι, μας παρέχεται από πρωτογενή πηγή η εξήγηση του θαύματος που συντελέστηκε το 1912-13, όταν διπλασιάστηκε εδαφολογικά και πληθυσμιακά η πατρίδα μας, χάρη στον αγώνα και την θυσία των τέκνων της που πρωταγωνίστησαν στα πεδία των μαχών εκείνης της εποχής.
Το εισαγωγικό ενημερωτικό σημείωμα, τα κατατοπιστικά σχόλια, τις ενδιαφέρουσες σημειώσεις, τους επεξηγηματικούς πίνακες και την εν γένει φροντισμένη επιμέλεια της έκδοσης επωμίστηκαν, κατόπιν πολύμοχθης ιστοριοδιφικής έρευνας, δυο αξιολογότατοι άνθρωποι των γραμμάτων: ο εκλεκτός ακάματος ερευνητής-φιλόλογος Αθανάσιος Βελέντζας και ο αγαπητός χωριανός μου, Αγιωργίτης, καταξιωμένος-πολυγραφότατος καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Βασ. Γόνης.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που πρώτη φορά αναδύεται στο φως της δημοσιότητας και αξίζει να μελετηθεί από κάθε Έλληνα πατριώτη.
Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του και καλοτάξιδο!

Το βιβλίο διατίθεται από τον βιβλιοχώρο «ΟΙΩΝΟΣ» στη Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: