TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας
με το φακό του Τάκη Ευθυμίου

Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας. Νεόχτιστο χωριό, κουρνιασμένο στο δυτικότερο άκρο της κοιλάδας του θεϊκού Σπερχειού, αγναντεύει με καμάρι τις δυο χιλιοτραγουδισμένες κορφές του Βελουχιού. Αποτελεί συνέχεια της γενέτειρας Ζιώψης, η οποία εγκαταλείφθηκε  το 1910 λόγω των σοβαρών κατολισθήσεων.

Δοκιμάστηκε σκληρά από τη λαίλαπα της Γερμανοϊταλικής κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου.

Χάρη στην ίδρυση και προσφορά της Αγροτολέσχης κατάφερε ν’ αποτινάξει τα αποκαΐδια του πολέμου και να οδηγήσει τους κατοίκους του από την ανέχεια και απογοήτευση στο δρόμο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και  προόδου.

Τα «Τυμφρήστια», οι περιφερειακοί σχολικοί αγώνες των Δημοτικών Σχολείων του Φθιωτικού Τυμφρηστού και η ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραυνός» ανέδειξαν τα αγνότερα αθλητικά ιδεώδη.

Η ίδρυση το 1961 και η λειτουργία του Γυμνασίου  μέχρι το 2012 συντέλεσε τα μέγιστα στη μόρφωση και επαγγελματική ανέλιξη των νέων της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα, ο Άγιος Γεώργιος ανήκει στο Δήμο Μακρακώμης και παρά τη φθίνουσα πορεία του στο χρόνο παραμένει το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι και το σπουδαιότερο εμπορικό κέντρο του Φθιωτικού Τυμφρηστού, λόγω της σπουδαίας γεωγραφικής του θέσης αφού αποτελεί την ανατολική πύλη της Ευρυτανίας.


2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

Unknown είπε...

Πραγματικα θα ηθελα να ερθω για μονιμη εγκατασταση