TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τάκης Τλούπας

Τάκης Τλούπας
Ο φωτογράφος του Ολύμπου και της Θεσσαλικής γης
[του Τάκη Ευθυμίου]
Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1920 και πέθανε στις 8 Μαΐου 2003. Για 50 και πλέον χρόνια αποτύπωνε φωτογραφικά, τόσο χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεώτερης Ελλάδας, όσο και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα, των Eλλήνων της υπαίθρου.
Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών (Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι κ.τ.λ.) όσο και των αγροτών και καταγράφει παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό της εκμηχάνισης της σύγχρονης ζωής.
Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τις πιο όμορφες γωνιές της, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη Σκόπελο και την Κρήτη.
Η αγάπη του για τη φύση τον οδηγεί στον “Όλυμπο”.   Φωτογραφίζει ακόμη και τις πιο δύσβατες περιοχές που και δίκαια αποκαλείται “φωτογράφος του Ολύμπου”.
Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και με τα έργα του έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά  λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του. Ξεχωριστή αξία αποκτά το λεύκωμα «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις ενότητες που συνθέτουν το έργο του.
Αυτό το πολύτιμο πλέον λαογραφικό υλικό υπάρχει αρχειοθετημένο και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στο φωτογραφείο που  διατηρεί πλέον η κόρη του, Βάνια, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση στη φωτογραφία.
Σταθμός στην πολύχρονη καριέρα του αποτελεί η βράβευση του το 1994, από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου μαζί με άλλες 50 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών τιμάται για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή του τόπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: