TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Άγιος Γεώργιος & Ασπρόκαμπος Μαρτυρικά χωριά

Ο Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας και ο Ασπρόκαμπος(Ζιώψη)
Μαρτυρικά χωριά από τη Γερμανική πυροπάθεια
[Του Τάκη Ευθυμίου]

Ο Άη Γιώργης πυρπολημένος από τους Γερμανούς. Φωτο: Σπύρος Μελετζής

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία του κράτους και που δημοσιεύονται στο νεοεκδοθέν  το 2014 βιβλίο του ιστορικού ερευνητή Γιώργου Λεκάκη "ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ και άλλες λεηλασίες από τα επίσημα αρχεία του κράτους", ανάμεσα στις εκατοντάδες Ελληνικές πόλεις και χωριά που κατέστρεψαν και κατέκαψαν οι Γερμανοί στην Κατοχή συμπεριλαμβάνεται ο Ασπρόκαμπος(Ζιώψη) και ο Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας. Αναλυτικά τα στοιχεία στη σελ. 92-93 έχουν ως εξής:

            Άγιος Γεώργιος
            Προϋπάρχουσαι οικίαι:  185
            Καταστροφαί οικιών: Ολοσχερώς 173  - Μερικώς 2

            Ασπρόκαμπος(Ζιώψη) Το παλιό χωριό του Αγίου Γεωργίου
            Προϋπάρχουσαι οικίαι:  82
            Καταστροφαί οικιών: Ολοσχερώς 52  


Επίσης την ίδια τύχη είχαν και τα εξής χωριά του σημερινού Δήμου Μακρακώμης: Τυμφρηστός, Μερκάδα, Μεγάλη Κάψη, Μεσαία Κάψη, Πτελέα, Βίτωλη, Λιτόσελο, Τσούκα, Μακρακώμη, Μάκρη, Καστρί Πλατύστομο, Γιαννιτσού, Κούρνοβο, Γραμμένη, Αρχάνι, Σπερχειάδα, Πϊτσι, Φτέρη, Αργύρια, Αργυροχώρι, Δίλοφος, Καλλιθέα, Καμπιά, Κανάλια, Κλωνί, Κολοκυθιά, Αργύρια.


Σημείωση
Αγιωργίτες που φονεύτηκαν στον Άγιο Γεώργιο από τους Γερμανούς είναι οι παρακάτω σύμφωνα με αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες Αγιωργιτών που έζησαν τα γεγονότα. Βέβαια, τα θύματα των κατοίκων του χωριού κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του εμφυλίου σε διάφορα μέρη ανέρχονται σε 34. Πληροφορίες θα αναζητήσετε στο «Φθιωτικό Τυμφρηστό» στο θέμα: Πεσόντες και δεινοπαθούντες Αγιωργίτες. Να γιατί δικαιολογημένα ο Άγιος Γεώργιος χαρακτηρίζεται ως Μαρτυρικό χωριό.

1.Τόλιας Ιωάννης του Δημητρίου, φονεύθηκε στο Νεοχωράκι από τους Γερμανούς που βάδιζαν προς Καρπενήσι.
2..Κίτσος Γεώργιος, Φονεύθηκε στο Νεοχωράκι από τους Γερμανούς.
3..Τσώνος Κώστας, φονεύθηκε σε γεροντική ηλικία από τους Γερμανούς στον Άγιο Γεώργιο.
4..Κουμαντάνος Βασίλειος του Κων/νου, φονεύθηκε κατά την εισβολή των Γερμανών στις Μανώλες.

Για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας!



1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…