TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Λεύκωμα με τα ξωκλήσια και τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας

ΕΚΔΟΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
Πρόσφατα εκδόθηκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου ένα Λεύκωμα με θέμα: «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τα ξωκλήσια, τα πανηγύρια τους και οι ντόπιοι οργανοπαίχτες». Κείμενα-Φωτογραφίες: Τάκης Ευθυμίου, Ποίηση: Γιάννης Αν. Σαντάρμης. Το Λεύκωμα διατίθεται από το Σύλλογο στη συμβολική τιμή των πέντε (5) ευρώ προς όφελος των φιλοπρόοδων σκοπών του. Παραθέτουμε τα προλεγόμενα του Συλλόγου για ενημέρωσή σας.
Με την αξιόλογη αυτή έκδοση, επιχειρείται η παρουσίαση μιας ιστορίας συνδεδεμένη με βιώματα, ανθρώπινα συναισθήματα κεφιού και γλεντιού. Για μια ακόμα φορά ο πολυτάλαντος και εξαίρετος συντοπίτης μας εκπαιδευτικός και συγγραφέας Τάκης Ευθυμίου μας γυρίζει σε μνήμες πίσω στα Πανηγύρια της Ζιώψης και του Αγίου Γεωργίου και στους τόσους πολλούς αυτοδίδακτους οργανοπαίκτες που γέννησε και γαλούχησε τούτο το «μικρό αλωνάκι» που λέγεται Άγιος Γεώργιος. Το μεράκι του συγγραφέα και ο στόχος του να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι αλλά και να διδαχθούν οι νεώτεροι ότι σε τούτο τον ιερό τον τόπο δε ζουν οι στενόκαρδοι, αλλά οι βαθιά θρησκευόμενοι κάτοικοι της γενέτειρας Ζιώψης και του Αγίου Γεωργίου. Σπάνιες φωτογραφίες εποχής ομορφοστολίζουν το κείμενο. Αρκετές από αυτές διανθίζονται από θαυμάσια δεκαπεντασύλλαβα στιχουργήματα με ντόπιο λεξιλογικό πλούτο, αναφερόμενα στον ενεστώτα χρόνο των φωτογραφιών, του καταξιωμένου κοντοχωριανού μας ρουμελιώτη ποιητή Γιάννη Αν. Σαντάρμη, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη του που δείχνει στον τόπο μας.
Παρακαταθήκη ανεξίτηλη - απύθμενη για μας τους νεώτερους το σπουδαίο τούτο συγγραφικό πόνημα του Τάκη Ευθυμίου και Γιάννη Σαντάρμη, μας θυμίζει τις ρίζες, την παράδοση, την καθολική συμμετοχή των συγχωριανών μας στα ξωπάγκυρα, την ανεμελιά και την ευκαιρία των κατοίκων του χωριού μας, να γιορτάσουν χαρούμενα και να ξεχάσουν για λίγο, τις έννοιες, τα βάσανα και τις σκοτούρες μέσα από τον ήχο της καμπάνας από το ξωκλήσι, μέσα από τις νότες του λαούτου και του κλαρίνου. Η ανεμελιά της γιορτινής μέρας, της μέρας αφιερωμένης στον Άγιο από το κάθε ξωκλήσι, σφυρηλατούσε στους συγχωριανούς μας δεσμούς αλληλοσεβασμού, συμπόνιας, αλληλοεκτίμησης, έδινε φτερά στον έρωτα και αμοιβαίες υποσχέσεις σε νέα ζευγάρια στους κανόνες του θεσμού της οικογένειας.
Το κάθε πανηγύρι είχε τη δική του ομορφιά. Στο κάθε ξωκλήσι γραφότανε και μια διαφορετική ιστορία, προσευχής, γλεντιού και ομορφιάς.  Η κούραση, οι ταλαιπωρίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας στο  πανηγύρι από το κάθε ξωκλήσι περνούσανε στη λήθη, τη θέση τους έπαιρνε ο χορός, το κέρασμα, το γλυκοκοίταγμα, οι ζουρνάδες, τα κλαρίνα και το λαούτο.
Αγαπητέ Τάκη Ευθυμίου ο Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Γεωργίου θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες γιατί τούτες οι θύμησες ζωντανεύουν το παρελθόν και χαράζουν δρόμους χαράς για το μέλλον.
Άγιος Γεώργιος, Απρίλιος 2015
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Πρόεδρος:  Γόνης Ν. Γεώργιος
Ο Αντιπρόεδρος: Αρχοντής Ε. Γιάννης
Ο Γραμματέας: Καλύβας Αθ. Ιωάννης
Ο Ταμίας: Καλύβας Σπ. Ιωάννης
Το Μέλος: Αντωνόπουλος Χρ. Νίκος






Δεν υπάρχουν σχόλια: