TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Γάλα στην ...μπουκάλα

Και λίγο γάλα στην …μπουκάλα
Αθώα περιστατικά από τα παιδικά μας χρόνια δεκαετίας 1950-70
που ζήσαμε στο χωριό μου Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας
[Του Τάκη Ευθυμίου] 
 
Περιμένοντας τους μαθητές  στο Γυμνάσιο
για να τους μεταφέρει στα χωριά τους

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου από τα περίχωρα μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα γίνονταν αποδέκτες του κοφινιού ή του τορβά που τους έστελναν οι δικοί τους με φαγώσιμα, όταν το φορτοεπιβατικό λεωφορείο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το χωριό τους στη Λαμία.
Μια φορά ο τορβάς έφθασε στον Άη Γιώργη από τον Άγιο Χαράλαμπο (Έλοβα) Ευρυτανίας με προορισμό το συμμαθητή μας Πάνο. Αυτός όμως καθυστέρησε να έρθει στη στάση για να τον παραλάβει και ο οδηγός τον παρέδωσε σε κάποια άλλα παιδιά να του τον μεταφέρουν. Ανάμεσα σ’ αυτά υπήρχε κι ένας ντόπιος μαθητής, ο Πάνος, γνωστό πειραχτήρι, που έριξε την ιδέα να τον ανοίξουν να περιεργασθούν τι περιέχει. Πράγματι η επιχείρηση ψαχουλέματος μπήκε σε άμεση εφαρμογή. Ο τορβάς περιείχε τραχανά. κάστανα, καρύδια και άλλα φαγώσιμα καθώς και μια γυάλινη μπουκάλα με φρέσκο γάλα. Επίσης, ανάμεσα στα τρόφιμα υπήρχε κι ένα γράμμα. Δε χασομεράνε το ανοίγουν και διαβάζουν:
«Παιδάκι μου είμαστε όλοι καλά. Εκεί που είσαι μακριά να προσέχεις. Σου στέλνουμε και μερικά πραγματάκια και λίγο γάλα. Πρόσεχε όμως κακομοίρη μου μη χάσεις την …μπουκάλα!».
Ο καημός της μάνας ήταν να μη χάσει την μπουκάλα, επειδή τότε ήταν δυσεύρετες και άξιζαν περισσότερο από το περιεχόμενο!


1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εξαιρετικόν!

ΥΓ. Αν μου επιτρέπεις... "Έλοβα" (ο Άγιος Χαράλαμπος Ευρυτανίας)