TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κρήνες Ελάτεια

ΚΡΗΝΕΣ ΕΛΑΤΕΙΑ
Μονή Αγίου Γεωργίου Λεύτων*
Γράφει ο Παναγιώτης Δημάκης,
υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Αμφικλείας-Ελατείας
Στον αυλόγυρο, της Μονής Αγίου Γεωργίου Λεύτων, διασώζεται, παρά τις καταστροφές μέσω των αιώνων, θεία χάριτι, μία κρήνη-Προσκυνητάριο-Εικονοστάσιο, με τα μνημειακά δομικά στοιχεία, που περιγράφει ο P. Paris**...σκεπασμένη από την φυλλωσιά πολλών δένδρων, γύρω από την δροσιά μιας πηγής... με μια στήλη χωμένη στη γη... Το Εικονοστάσι, στολίζει ένα ένθετο μάρμαρο χωρίς επιγραφή, με επίστεψη από άκανθα, που έχει μία κομψότητα και ένα φινίρισμα, που τιμά, την επιτάφια τεχνική των Φωκέων... Μία εκτίμηση ιδιαίτερης αξίας, από τον διακεκριμένο Γάλλο ακαδημαϊκό, καθηγητή, πού εμείς, πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα υπ όψιν, για την διαφύλαξη του μνημείου, που κληρονομήσαμε και πρέπει να προστατεύσουμε, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, αποφεύγοντας παρεμβάσεις καλοπροαίρετες ίσως, η , αντίθετα, από άσχετους. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της χώρας της Ελάτειας, θρησκευτικό,*** καλλιτεχνικό και πολιτιστικό, που αξίζει την αγάπη και την προστασία μας, για τα οποία θα κριθούμε από τους νεότερους.

…………………………………………………
* Η Μονή Αγ. Γεωργίου Λεύτων αναφέρεται σε σιγίλλιο του Πατριάρχου Ιερεμία Γ' εν έτει, ζ π '(1572) μήνι Ιουνίου, ως και σε φιρμάνι του Σουλτάνου Αχμέτ Γ.'
** Γάλλος αρχαιολόγος καθ. Ακαδημαϊκός ανασκαφεύς Ελατείας P. PARIS Elatee La Ville Thorin Paris 1892.
*** Την ιερότητα καταδεικνύει το εικονοστάσιο άνω, πού καλεί σε προσκύνηση και σεβασμό, με γονυκλισιά, στο νερό πού ρέει εδώ, ως αγίασμα, που οι παλαιές γυναίκες του Δραχμανίου είχαν και οδοιπορούσαν, για να "ανάψουν τα καντήλια", όπως και οι βοσκοί που, στα κατάμερα του Πετρούνια, έβοσκαν τα λιγοστά τους "πράματα".

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: