TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δίκαστρο και Περίβλεπτο

...Αποστολή στο Δίκαστρο και το Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδας
     Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου
Ο Άγιος Γεώργιος στο Δίκαστρο. Μαζί, ο αγαπητός ευγενέστατος
υπέργηρος «κλειδοκράτορας» Θωμάς Καλότυχος…

Με το τέλος της επίσκεψής μας στ΄ Αργύρια το πρωινό της 1ης Αυγούστου, με την συντροφιά και ενεργή βοήθεια του φίλου Νίκου Παπαηρακλή, «δρόμο πήραμε, δρόμο αφήσαμε» περνώντας μέσα από αγαπητά, όμορφα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας. Αφού περάσαμε και δίπλα από τον Δικαστριώτη, βασικό παραπόταμο του Παλαιοκαστρίτη Σπερχειού, που μαζί με τον Καψιώτη Σπερχειό τροφοδοτούν τον Σπερχειό, φθάσαμε στις 12:00 στο Δίκαστρο, την ιστορική Ζαμίαν ή Ζημίαν των Δωριέων,  Ζεμιανή ή Ζημιανή αργότερα. Το χωριό που από τις δυο κορυφές- κάστρα του εξορμούσαν οι Δόλοπες, με τον αρχαιολογικό του χώρο των καταλοίπων δυο ελληνιστικών κάστρων.
Αποστολή μου κι΄ εδώ, όπως και στη συνέχεια για το Περίβλεπτο, η φωτογράφηση του καρυδένιου τέμπλου του Άη Γιώργη, τεχνουργημένου από τον παππού μου, τον Αγραφιώτη- Μεγαλοκαψιώτη Στέλιο Υφαντή, πατέρα της μητέρας μου Δέσπως, ενός από τα 34 που κατασκεύασε.
Ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να κατασκευάζεται το 1925 στη θέση παλιάς εκκλησιάς του 1495, ρυθμού βασιλικής.
Μας υποδέχτηκε σε ώρα απασχόλησής του με τα κοινά του χωριού ο εξυπηρετικός πρόεδρος Ανδρέας Γράβαλος που κάλεσε και έθεσε σε εξυπηρέτησή μας τον κ. Θωμά Καλότυχο, «κλειδοκράτορα» της εκκλησιάς, έναν υπέργηρο και ευγενέστατο χωριανό…
Με το τέλος της φωτογράφησης, αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Θωμά και τον πρόεδρο, ξεκινήσαμε για το κοντινό και όμορφο Περίβλεπτο. Ειδοποιημένη από τον Νίκο Παπαηρακλή μας περίμενε η χωριανή κυρία Ιουλία Δημοπούλου, γνώστρια των περί το χωριό. Εκεί μας περίμενε η έκπληξη: Μπαίνοντας στην όμορφη εκκλησιά είδα τέμπλο κτιστό!. Η κυρία Δημοπούλου εξήγησε ότι το 1957 κάηκε η εκκλησιά από εγκαταλειμμένο αναμμένο θυμιατό!. Μαζί το καρυδένιο τέμπλο. Δεύτερο τέμπλο του Σ. Υφαντή που κάηκε. Το πρώτο από τους Γερμανούς στον Άγιο Νικόλαο, Λάσπη..
Ευχαριστήσαμε και φύγαμε για τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο στον Δικαστριώτη..
Από το τέμπλο του Άη Γιώργη του Δικάστρου, έργου Στυλιανού Υφαντή
Από το τέμπλο του Άη Γιώργη του Δικάστρου, έργου Στυλιανού Υφαντή
Από το τέμπλο του Άη Γιώργη του Δικάστρου, έργου Στυλιανού Υφαντή
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Περίβλεπτο Δ. Φθιώτιδας
Ένα παλιό σπίτι που μου άρεσε, απέναντι από την εκκλησιά..

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: