TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σάκες ...μαρούδια και τορβάδες



Σάκες  …μαρούδια και τορβάδες
Αθώα περιστατικά από τα παιδικά μας χρόνια στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας
[Του Τάκη Ευθυμίου]
Αγιωργίτες μαθητές  στο Γυμνάσιο Λαμίας
προτού ιδρυθεί το δικό μας

Στα σχολικά μας χρόνια σάκες για το Γυμνάσιο διέθεταν ελάχιστοι μαθητές. Όσοι είχαμε στο δημοτικό, ακόμα και να γλίτωναν απ’ τη φθορά, ήταν ακατάλληλες αφού δε χωρούσαν πλέον τα πολλά βιβλία. Γι’ αυτό οι περισσότεροι προμηθεύονταν από τα μπακάλικα της γειτονιάς ή από το μοναδικό βιβλιοπωλείο του Μητσάκη που υπήρχε στη μεσαία συνοικία του χωριού μας ένα χοντρό κοκκινωπό λάστιχο με αγκράφες στις άκρες κι έδεναν τα βιβλία, κουβαλώντας τα έτσι παραμάσχαλα στο σχολείο.
Μια χρονιά που άλλαξε ο Γυμνασιάρχης το θεώρησε αυτό απαράδεχτο και μας υποχρέωσε να προμηθευτούμε όλοι σάκες. Αδύνατο όμως να πραγματοποιηθεί η εντολή του και μάλιστα αυθημερόν, επειδή ούτε χρήματα υπήρχαν, αλλά ούτε τόσες  διαθέσιμες σάκες στο  βιβλιοπωλείο και στα μπακάλικα του χωριού. Τη λύση πρότεινε ένας Τυμφρηστιώτης. Να χρησιμοποιήσουμε αντί για σάκες …μαρούδια και τορβάδες, που τότε όλοι είχαν στα σπίτια, επειδή μετέφεραν μ’ αυτά το κολατσό στο χωράφι. Τα μαρούδια και οι τορβάδες ήταν πολύχρωμα πάνινα σακούλια που οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό. 
Την άλλη μέρα, λοιπόν, κατέφθασαν στο σχολείο αρκετοί μαθητές με τα μαρούδια και τους τορβάδες περασμένα στον ώμο γεμάτα βιβλία. Προτού ακόμα χτυπήσει το κουδούνι για μέσα, τα σχόλια και τα γέλια είχαν την τιμητική τους. Στη γραμμή την ώρα τής προσευχής τα γέλια συνεχίζονταν, οπότε ο Γυμνασιάρχης παίρνει είδηση τις αυτοσχέδιες σάκες και έξαλλος μοιράζει απλόχερα αποβολές εδώ κι εκεί για …προσβολή των κανόνων ευπρέπειας του σχολείου.
Περιστατικά χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: