TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Οι Αινιάνες



Οι Αινιάνες – Ιστορική και Πευματική Οικογένεια
[Του Γιώργου Καλλιώρα, ερευνητή]
Γεώργιος Αινιάν
Η Γαλλική επανάσταση γκρέμισε συθέμελα την απόλυτη μοναρχία που επί αιώνες επικρατούσε στην Ευρώπη. Το σύνθημα , Ελευθερία, ισότητα, αδερφοσύνη σαν λαμπερός φάρος διέλυσε τα σκοτάδια της ευρωπαϊκής μοναρχίας. Η Γαλλική επανάσταση είχε σαν πολιτισμικό επακόλουθο την γέννηση του Νεοελληνικού διαφωτισμού. Ο διαφωτισμός στη υπόδουλη Ελλάδα κατάφερε να νικήσει το πνευματικό και κοινωνικό καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες άνθρωποι με ιδιαίτερη πνευματική αντίληψη, ανήσυχοι από την φύση τους ,πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν τα μηνύματα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, που σαν ήλιος εξέγερσης απλώθηκε σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου. Οι Έλληνες που επί αιώνες είχαν στον σβέρκο τους την καταπίεση και τον εξευτελισμό των Οθωμανών ασπάστηκαν αμέσως τα αιτήματα και της απόψεις του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.
Οι Αινιάνες υπήρξαν μια από τις πνευματικότερες οικογένειες της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Σαν οικογένεια μπορούν πολύ εύστοχα να θεωρηθούν παιδιά του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού.
Η πνευματική ιστορία των Αινιάνων ξεκίνησε και αναδείχτηκε, την εποχή που στην πατρίδα μας τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Σαν οικογένεια δεν ήταν γόνοι κάποιας μεγάλης Βυζαντινής οικογένειας, ούτε έφεραν τίτλους ευγενείας. Ήταν μια φτωχή αγροτική οικογένεια από το ορεινό Μαυρίλο Φθιώτιδος που η αγάπη τους για τα γράμματα και την πατρίδα τους οδήγησαν στην δόξα και την αιωνιότητα.
Γενάρχης , της οικογενείας των Αινιάνων υπήρξε ο λόγιος Ζαχαρίας Αινιάν η (Παπά-Ζαχαρίας) http://olykos.pblogs.gr/2017/04/zah... , από το Μαυρίλο Τυμφρηστού όπου γεννήθηκε γύρω στο 1750-60. Ήταν ιερέας και διδάσκαλος.
Ο Παπαζαχαρίας είχε τέσσερα παιδιά. Τον Γεώργιο, την Δέσπω , τον Χριστόδουλο και τον Δημήτριο. Και τα τρία αγόρια του Παπαζαχαρία είχαν υψηλή μόρφωση για την εποχή τους . Σπούδασαν στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και αργότερα εργάστηκαν σαν οικοδιδάσκαλοι στην υψηλή ελληνική κοινωνία της Κωνσταντινούπολης
1) Ο Γεώργιος Αινιάν http://olykos.pblogs.gr/2017/04/gew...  ήταν παντρεμένος με την Ελένη Χατζοπούλου και απέκτησαν δυο παιδιά τον Νεοπτόλεμο που απεβίωσε σε μικρή ηλικία και την Αγανίκη.
11) Η Αγανίκη Αινιάνος http://olykos.pblogs.gr/2017/11/aga... Η Αγανίκη Αινιάνος ηταν βουκολική ποιήτρια του 19ου αιώνα γεννήθηκε το 1838 στην Υπάτη. Ήταν κόρη του Γερουσιαστή Φθιώτιδος Γεωργίου Αινιάνος, πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, ήρωα της επανάστασης και λόγιου και της Ελένης Χατζοπούλου, εγγονή από μητέρα, του άρχοντα του Μαυρίλου Χατζή Δημάκη. Ήταν παντρεμένη με τον στρατιωτικό ιατρό Ιωάννη Μαζαράκη από την Κύθνο http://olykos.pblogs.gr/2017/11/iwa...
Έκαναν εννέα παιδιά, από τα οποία έζησαν τα πέντε, ο Γεώργιος , η Αριάδνη , ο Περικλής, ο Αλέξανδρος και Κωνσταντίνος . Απεβίωσαν οι ,Νεοπτόλεμος , ο Περικλής, ο Πελοπίδας και ο Ιωάννης.
111) Ο Γεώργιος Ι. Μαζαράκης, υπηρέτησε σαν διπλωματικός υπάλληλος στη Κωνσταντινούπολη . Ο διευθυντής του εθνικού και ιστορικού Μουσείου Ελλάδος Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν λέει ότι δεν παντρεύτηκε. Όμως στο γενεαλογικό δέντρο των Σουτσαίων βλέπουμε ότι παντρεύτηκε με την Λουκία Σούτσου αλλά δεν άφησε απογόνους.
Ο αδελφός του, αντιστράτηγος Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν στα απομνημονεύματα του αναφερόμενος σε αυτόν, τον περιγράφει: « ότι παρά τα φυσικά, ανεκτίμητα προσόντα του ευφυΐα, ζωηρότητα , εγκυκλοπαιδική μόρφωση, πατριωτισμό, δεν κατάλαβε την θέση που του άρμοζε, λόγο κυρίως των ανωμαλιών του χαρακτήρος του , μη θέλοντος έγκαιρα να ταχθεί κάτω από συγκεκριμένη πειθαρχεία και να ακολουθήσει ορισμένο στάδιο. Υπήρξε η αφορμή λύπης δια τους γονείς μου και δια όλους μας», χωρίς να αναφέρει τίποτα περισσότερο.
112) Η Αριάδνη Ι. Μαζαράκη ηταν το δεύτερο παιδί και μοναχοκόρη της ποιήτριας Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη και του στρατιωτικού ιατρού Ι. Μαζαράκη από την Κύθνο. Για την Αριάδνη δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Ο αδελφός της Αλέξανδρος Μαζαράκης στα απομνημονεύματα του αναφέρει ότι όταν ζήτησε και μετατέθηκε στον Ναύπλιο να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του Κωνσταντίνο συνάντησε εκεί και την αδελφή του την Αριάδνη και έζησε μαζί της έξη μήνες. . Επίσης αναφέρει ότι όταν πήγε στο Παρίσι και συνάντησε τον αδελφό του Κωνσταντίνο, πάλι ήταν μαζί του η αδελφή τους Αριάδνη. Μάλλον οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η Αριάδνη Ι. Μαζαράκη αν και μεγαλύτερη για πολλά χρόνια έζησε κάτω από την προστασία και επίβλεψη του αδελφού της Κωνσταντίνου Μαζαράκη.
113) Ο Περικλής Ι. Μαζαράκης http://olykos.pblogs.gr/2017/11/per... γεννήθηκε το 1870 και ήταν το τρίτο παιδί της Αγανίκης Αινιάνος και του Στρατιωτικού ιατρού Ιωάννη Μαζαράκη από την Κύθνο.
114) Ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Ι. Μαζαράκης Αινιάν http://blogs.pathfinder.gr/olykos/w... ηταν το τέταρτο παιδί της Αγανίκης Αινιάνος και του Ιωάννη Μαζαράκη. Ηταν παντρεμένος με την Εριέττα Πορτοκάλογλου και είχαν δυο παιδιά, τον Ιωάννη και την Νάρα Αγανίκη.
1141) Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης Αινιάν είναι το πρώτο παιδί του Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Ι. Μαζαράκη Αινιάνα και της Εριέττας Πορτοκάλογλου. Είναι απόστρατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού ,τέως νομάρχης Καστοριάς και γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο). Είναι παντρεμένος με την Ζωή Δραγούμη και έχουν τρία παιδιά. Τον Κωνσταντίνο , τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο .
11411) Ο Κωνσταντίνος Ι. Μαζαράκης Αινιάν http://www.blod.gr/lectures/Pages/v... είναι ο πρώτος γιός του Ιωάννης Κ. Μαζαράκη και της Ζωής Δραγούμη. Είναι Αντιναύαρχος (εα) , Επίτιμος Αρχηγός Στόλου. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Σταθάκη και εχουν τρείς κόρες .Την Ζωή , την Μαρία, την Νόρα και δύο εγγόνια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου 1958. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 και σταδιοδρόμησε στις Φρεγάτες και στα Ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού.
Έχει παρακολουθήσει τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και είναι Εκπαιδευτής και Χειριστής Ελικοπτέρων.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, στη θάλασσα διατέλεσε Κυβερνήτης του ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ.
Το Νοέμβριο του 2011 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Στόλου, θέση που διατήρησε μέχρι το Μάρτιο 2013, οπότε και αποστρατεύθηκε.
11412) Ο Αλέξανδρος Ι. Μαζαράκης Αινιάν http://users.ha.uth.gr/mazarakis/in... Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιαν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι το δεύτερο παιδί του Ιωάννου Κ. Μαζαράκη Αινιάνα και της Ζωής Δραγούμη. Είναι αρχαιολόγος και ζει στον Βόλο. Έχει δυο παιδιά από τον γάμο του με την Λίνα Λίχνου ,τον Μάρκο και τον Στέφανο και την Ηλέκτρα από τον δεύτερο γάμο του με την Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου. Είναι Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
11413) Ο Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν είναι το τρίτο παιδί του Ιωάννου Κ. Μαζαράκη και της Ζωής Δραγούμη. Έχει σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και εξειδίκευση στην προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Leuven Βελγίου). Εργάζεται ως επιμελητής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος), είναι υπεύθυνος των συλλογών σχεδίων και όπλων. Ασχολείται επίσης με τη συγκριτική νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και εκθέσεις πάνω στα αντικείμενα αυτά. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης και συντονισμού των ψηφιακών δικτύων και μέσων του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Αντιπρόεδρος (τέως πρόεδρος) της Διεθνούς Ενώσεως Μουσείων Ιστορίας (IAMH) και ταμίας του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, καθώς και παλαιότερα του ICMAH (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλογών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ICOM). Με τις ιδιότητες αυτές έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση σειράς διεθνών επιστημονικών συναντήσεων σε κοινωνικά θέματα αιχμής.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Κούλη και έχουν δυο παιδιά, τον Ιωάννη και τον Ρήγα.
115) Ο υποστράτηγος Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (http://olykos.pblogs.gr/2017/05/ale...) ήταν το πέμπτο παιδί της Αγανίκης Αινιάνος και του Ιωάννη Μαζαράκη. Ηταν παντρεμένος με την Δέσποινα Ζαβιτσάνου αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.
1142) Νόρα- Αγανίκη Μαζαράκη Αινιάνος . Είναι το δεύτερο παιδί του Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μαζαράκη και της Αριέτας Πορτοκάλογλου. Παντρεύτηκε με τον Αξιωματικό του ελληνικού στρατού Στράτο Παλιατσάρα και απέκτησαν δυο παιδιά την Αρριέττα και τον Κωνσταντίνο.
11421) Αρριέττα Παλιατσάρα . Είναι το πρώτο παιδί της Νόρας Μαζαράκη Αινιάνος και του Αξιωματικού του ελληνικού στρατού Στράτο Παλιατσάρα.
11422) Ο Κωνσταντίνος Παλιατσάρας http://www.ishow.gr/personBio.asp?g... είναι το δεύτερο παιδί της Νόρας Μαζαράκη Αινιάνος και του Αξιωματικού του ελληνικού στρατού Στράτο Παλιατσάρα. Είναι τενόρος διεθνούς κύρους.
2) . Για την Δέσπω Ζ. Αινιάνος δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα . Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Παπαζαχαρία και τον αδελφό της τον Χριστόδουλο, έδρασε πολύ γρήγορα και αποφασιστικά δωροδοκώντας Τούρκους αξιωματούχους για την απελευθέρωση τους. Τελικά κατάφερε να τους γλυτώσει από την φυλακή και τον σίγουρο θάνατο, δεν κατάφερε όμως να γλυτώσει την απομάκρυνση τους στην Κίο της Βιθυνίας.
3) Ο Χριστόδουλος Ζ. Αινιάν http://olykos.pblogs.gr/2017/04/hri... το τρίτο παιδί του Παπαζαχαρία δεν παντρεύτηκε και δεν απέκτησε απογόνους .
4) Ο Δημήτριος Ζ. Αινιάν http://olykos.pblogs.gr/2017/04/dhm... , το τέταρτο παιδί του Παπαζαχαρία ηταν παντρεμένος με την Βασιλική Μαυρομάτη από την Ακαρνανία και έκαναν πέντε παιδιά. Τον Περικλή, τον Αθανάσιο, την Ασπασία, την Βικτώρια και άλλο ένα αγνώστων στοιχείων.
41) Το πρώτο παιδί του Δημήτριου Αινιάνα ηταν αγόρι και πέθανε στο Μεσολόγγι πιθανών αβάπτιστο.
42) Περικλής Δ. Αινιάνας 1835 -1842 Γεννήθηκε μάλλον στην Υπάτη και πέθανε στην Λαμία από τύφο. Γραφει ο κωδικας: "529, Απέθανεν ο Περικλής Δ. Αινιάν υπ' ασθενίας : Τύφος ,ετών 9 και ετάφη εις τους Αγίους Θεωδώρους. Εν Λαμία τη 3η Οκτωβρίου 1845. Δοσίθεος ιερομόναχος . (Κωδιξ γεννήσεων , γάμων ,θανάτων , τμήμα αποβιώσεων , αριθμός φίλου 88)
Δημήτριος Νάτσιος Τα παιδιά του Δημητρίου Αινιάνα. Φθιωτικά χρονικά Σελ. 94 Λαμία 1981
43) Θανάσης Δ. Αινιάν. Υπάλληλος της εθνικής τράπεζας . Έλαβε μέρος στον πόλεμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1878 και συμπλήρωσε την βιβλιογραφία του πατέρα του.
44) Ασπασία Δ. Αινιάνος. Ήταν μικρούλα στην ανεπιτυχή επανάσταση του 1848 και ταλαιπωρήθηκε με τη μητέρα σας "εν τοις όρεσι και σπηλαίοις της Οίτης" Για αυτήν και τα άλλα νεώτερα αδέρφια της γράφει και πάλι ο Αινιάνας: "Είμαι πενήντα δυο ετών ,ήδη με γυναίκα και τρία τέκνα". Αυτά τα γράφει στα 1852 Επομένως μετά την αμνηστία του 48 μέχρι την ανωτέρω χρονολογία έκαμε ακόμη δυο παιδιά αυτά είναι ο Θανάσης και η Βικτωρία.
Σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες γύρω στο 1879 παντρεύτηκε με κάποιον Παπαδήμα η Παπαδήμο, έμπορο από το Ξηροχώρι (Ιστιαία ) Ευβοίας. Πιθανών εγκαταστάθηκε στην Εύβοια όπου έχει αφήσει απογόνους.
Δημήτριος Νάτσιος στο έργο του " Τα παιδιά του Δημητρίου Αινιάνα". Γράφει ότι η Ασπασία θα πρέπει να έχει παντρευτεί και να έχει απογόνους στην Εύβοια. Φθιωτικά χρονικά Σελ. 94 Λαμία 1981
45) Βικτώρια Δ. Αινιάνος Η Βικτώρια ήταν το πέμπτο παιδί του Δημητρίου Αινιάνος και της Βασιλικής Μαυρομάτη. Παντρεύτηκε στην Λαμία με τον έμπορο από την Λαμία Γεώργιο Γραμματίκα. Έκαναν δυο παιδιά τον Αθανάσιο και την Ιφιγένεια. Η Ιφιγένεια αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία δεκατριών ετών περίπου.
451) Ο Αθανάσιος Γ. Γραμματίκας γεννήθηκε στην Λαμία το έτος 1889, φοίτησε στην Νομική Αθηνών και διορίστηκε στο Πρωτοδικείο Λαμίας το 1911 Αναμείχτηκε με την πολιτική και εκλέχτηκε βουλευτής Φθιώτιδος το 1933. Το 1935 και το 1936 διορίστηκε Δήμαρχος για την χρονική περίοδο Ιούλιος 1940 -Αύγουστος 1941. Παντρεύτηκε με την Ευαγγελία Κλάρα (αδερφή του Άρη Βελουχιώτη) και απέκτησαν δυο γιούς τον Γεώργιο και τον Δημήτριο.
452 Η Ιφιγένεια Δ. Αινιάνος πέθανε σε ηλικία δεκατριών ετών.
4511) Γεώργιος Α. Γραμματίκας ήταν δικηγόρος και είναι παντρεμένος με την Γεωργία Ν. Σταυροπούλου. Από τον γάμο τους απέκτησαν μια κόρη την Ευαγγελία.
4512) Δημήτριος Α. Γραμματίκας.
45111) Ευαγγελία Γραμματίκα είναι Διπλωματικός υπάλληλος της Ελλάδος και Σύμβουλος πρεσβείας Α τάξεως Βρυξέλες. Ήταν παντρεμένη με τον Νικόλαο Πιπιρίγκο και έχει δυο παιδιά τον Γιώργο και την Μαριάνα.
Οποιοσδήποτε ερευνητής θα μπορούσε να γράψει πάρα πολλά για την οικογένεια των Αινιάνων αλλά ας περιοριστούμε στα ουσιώδη διότι τα πολλά λόγια δεν ταιριάζουν σ την συγκεκριμένη οικογένεια. Οι Αινιάνες σε οποιοδήποτε πόστο και αν ήταν διακρίνονταν για τον πατριωτισμό τους ,την αγάπη τους για την δικαιοσύνη και την υψηλή τους παιδεία. Σαν άνθρωποι διακριθήκαν για τα υψηλά δημοκρατικά τους αισθήματα και έδωσαν την ψυχή τους για την επάνδρωση της δημοκρατίας. Ίσως αυτός ο συνδυασμός υψηλά ιδανικά και αγάπη για την δημοκρατία να ήταν η αιτία να διωχθούν με λύσσα σε όποιο πόστο και αν ευρίσκονταν. Το μοναρχικό καθεστώς πάντα τους υπενθύμιζε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι , όχι γιατί δεν είναι καλοί πατριώτες , όχι γιατί δεν ήταν καλοί αγωνιστές, όχι γιατί δεν είχαν υψηλή μόρφωση και παιδεία, όχι γιατί δεν αγαπούσαν τα πανανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διωχτήκαν διότι ήταν μια οικογένεια που είχε όλα τα παραπάνω ιδανικά και προτερήματα. Διώχθηκαν ,φυλακίστηκαν, δεινοπάθησαν οι οικογένειες τους, έχασαν τις περιουσίες τους αλλά δεν λύγησαν ,και δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται για την πατρίδα και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για μια καλύτερη παιδεία και μια καλύτερη Ελλάδα.
Ίσως το μεγάλο μυστικό της οικογένειας να ήταν η αρχαιοελληνική παιδεία που ασπάστηκε και έκανε τρόπο ζωής ο Παπαζαχαρίας. Η αρχαιοελληνική γραμματεία που μετέδωσε ο Παπαζαχαρία στα παιδιά του και στους απογόνους του ίσως είναι αυτό που έκανε όλους τους Αινιάνες να ξεχωρίζουν σαν άνθρωποι, σαν επιστήμονες, σαν λόγιοι σαν στρατιωτικοί ,σαν υπεύθυνοι άνθρωποι αλλά πάνω απ όλα σαν Έλληνες. Για την παραπάνω έρευνα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους:
Τον Ιωάννης Κ. Μαζαράκης Αινιάν γενικό γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).
Τον Αλέξανδρο Ι. Μαζαράκη Αινιάν. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τον Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν Επιμελητή του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου.
Τον Γεώργιο Γραμματίκα δικηγόρο.
Την Βασιλική Νικοπούλου. Πρόεδρο του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων Λαμίας.
Την Σοφία Βακιρτζιδέλη προϊσταμένη γενικών αχρείων του κράτους Λαμίας.
Τον Κωνσταντίνο Κουρούδη. Προϊστάμενο βιβλιοθήκης της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών
Τον Γεώργιο Σταυρόπουλο εκπαιδευτικό.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: