TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλία Λαογράφου Ζάχου Ξηροτύρη



ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
Ζ Α Χ Ο Υ   Ξ Η Ρ Ο Τ Υ Ρ Η
 Πρόσφατα, τόσο ο ίδιος όσο και ο φίλος ποιητής Γιάννης Αν. Σαντάρμης λάβαμε με χαρά από μια ολοκληρωμένη σειρά των λαογραφικών βιβλίων (17 τον αριθμό) του πρύτανη της ρουμελιώτικης Λαογραφίας αείμνηστου Ζάχου Ξηροτύρη από το γιο του Νίκο Ξηροτύρη, «Τιμής ένεκεν» και «αγάπης αντίδωρο» για τη συνεργασία μας με το ποιοτικό περιοδικό «Η Φωνή της Καστανιάς» που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιωτών-Καπνοχωριτών Φθιώτιδας, όπου πρωτοστατεί και ο ίδιος ο Νίκος με την ιδιότητα του Προέδρου.
Ο Ζάχος Ξηροτύρης με την υπεραιωνόβια ύπαρξή του και δράση του στον τόπο μας αποτέλεσε για μας τους νεότερους το δάσκαλο και καθοδηγητή, ανοίγοντας διάπλατα τους πνευματικούς ορίζοντες για ν’ ακολουθούμε δειλά-δειλά τα χνάρια του σε ό,τι αγάπησε και δόξασε!
Αγαπητέ Νίκο σ’ ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική σου χειρονομία και ιδιαίτερα επειδή τα βιβλία αυτά ήταν τα τελευταία της συλλογής τού πατέρα σου που απέμειναν. Σε διαβεβαιώνουμε πως δεν θα κοσμούν απλά τη βιβλιοθήκη μας, αλλά θα αξιοποιούνται κατάλληλα στις συγγραφικές μας απόπειρες και ορισμένα θέματα θα προβάλλονται αυτούσια στο ιστολόγιο  «Φθιωτικός Τυμφρηστός», που έτυχε να  διαχειρίζομαι, ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τού αξεπέραστου λαογράφου Ζάχου Ξηροτύρη! Το έργο του είναι πολύτιμος πνευματικός θησαυρός, μεγαλόπνοο, λαοπρόβλητο, πολυδαίδαλο και υψηλόφρονο!

Με εκτίμηση
Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: