TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση πονημάτων Νίκου Δ. Παπαδιονυσίου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

ΠΟΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Δ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 

Διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία του Νίκου Δημ. Παπαδιονυσίου, Μηχανικού Μεταλλειολόγου, διαπιστώνει δυο χαρακτηριστικά γνωρίσματά του: Την αξιοθαύμαστη μνημονική φωτογραφική του οξύνοια για γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν αρκετές δεκαετίες πίσω και το εκλεπτυσμένο χιούμορ του και αυτοσαρκασμό του που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το σοβαροφανές παρουσιαστικό του.

Είναι απολύτως ευχάριστο από το σαλόνι του σπιτιού σου να μελετάς τα γραφόμενα του αγαπητού Νίκου και ν’ αποκτάς γνώσεις και σπαράγματα εμπειρίας για τα οποία ο ίδιος μόχθησε μια ζωή να τα αποκτήσει και να μας τα προσφέρει απλόχερα στα βιβλία του.


-  «Το Μακεδονίτικο σόι μου» είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για  ύμνο προς την ανιούσα πατρογονική του γενιά που κατάγεται από ένδοξο σόι Μακεδονομάχων από την πάλαι ποτέ κραταιά Ελληνικότατη Στρώμνιτσα της Βορείου Μακεδονίας(FYROM). Είναι ένα μάθημα για όλους εμάς ως προς τη σχέση μας που οφείλουμε να διατηρούμε με τους γεννήτορές μας. Τα αναφερόμενα ιστορικά στοιχεία εκείνης της πολυτάραχης εποχής, καθώς και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

- «Η εργασία μου στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα» είναι το άλλο σύγγραμμά του που περιλαμβάνει την εργασιακή του αυτοβιογραφία, ως Μηχανικού Μεταλλειολόγου, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο. Ο Νίκος εδώ δεν διστάζει να καταγράψει την προσωπική του γνώμη για τη λειτουργία αυτών των φορέων, εκπλήσσοντάς μας θετικά. Το εργασιακό πέρασμά του από τον Μεταλλευτικό Κλάδο (Επιχειρήσεις Σκαλιστήρη), από την ΠΥΡΚΑΛ, από τα T.E.I. Αθήνας ως εξωτερικός καθηγητής και από το ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Κατασκευή Γραμμών 2 & 3) εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο Νίκος υπήρξε ανέκαθεν μια ισχυρή  προσωπικότητα, λόγω της Ρουμελιώτικης και Μακεδονίτικης λεβεντιάς του. Ανάμεικτα με τα εργασιακά του περιγράφει γλαφυρά και τις αισθηματικές του περιπέτειες, του ελεύθερου βίου του, αποτυπωμένες με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ζηλευτή λεπτομέρεια, προσδίδοντας νοστιμιά και χάρη στα γραφόμενά του. Ακόμη δικαιώθηκε απόλυτα και για τη διορατική πρόβλεψή του σχετικά με τη βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Εύβοιας, λόγω κακοδιαχείρισης καθώς και για τους ειλικρινείς αγώνες του για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων. Σοφές και απόλυτα εύστοχες, επίσης, αποδείχτηκαν και οι έγκαιρες επισημάνσεις του για το αβέβαιο μέλλον της ΠΥΡΚΑΛ.


Από τις εκδρομές μου στη Δυτική Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία» είναι το τρίτο πόνημά του. Πρόκειται για ένα ευχάριστο ταξιδιωτικό οδοιπορικό στο γενέθλιο τόπο. Συγκεκριμένα αναφέρεται διεξοδικά στις ολιγοήμερες εξορμήσεις, πάντα με διαφορετική ποιοτική παρέα κάθε φορά, στους τόπους που θεωρεί δικούς του. Την Ευρυτανία όπου γεννήθηκε ο παππούς του Στυλιανός Υφαντής, σπουδαίος ξυλογλύπτης Τέμπλων εκκλησιών και άλλων εκκλησιαστικών ειδών και τη Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας, τόπο γέννησής του και τόπο των καλοκαιρινών του διακοπών. Το ταξιδιωτικό αυτό Λεύκωμα αναδύει εξαιρετικό  ενδιαφέρον, επειδή αναφέρεται σε παλιότερες δεκαετίες από το 1995 και ύστερα, ο δε εμπλουτισμός του με δεκάδες έγχρωμες φωτογραφίες του προσδίδει περίσσεια χάρη και ομορφιά.


Αγαπητέ Νίκο! Για όσα μας προσφέρεις αφειδώς από τα βάθη της καρδιάς σου, θερμά συγχαρητήρια και πολλοί έπαινοι σου αξίζουν δικαιωματικά. Καλοτάξιδα και καλοδιάβαστα τα νέα σου πνευματικά δημιουργήματα. Θα αποτελούν πολύτιμα θυμητάρια για όλους μας και ιδιαιτέρως για την κατιούσα γενιά σου!

Με εκτίμηση

Τάκης Ευθυμίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: