TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Τα Αναστάσιμα βαρελότα των παιδικών μας χρόνων

ΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

Τα βαρελότα ήταν πυροτεχνήματα που τα κατασκευάζαμε μόνοι μας εκεί κοντά στο Πάσχα για να τα χρησιμοποιήσουμε κυρίως στην Ανάσταση.

Η κατασκευή τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρησιμοποιούσαμε άδειους κάλυκες από πολεμικά όπλα, που τότε βρίσκαμε εύκολα στην ύπαιθρο και κυρίως στα πολυβολεία που υπήρχαν στα υψώματα περιμετρικά του χωριού μας, ως κατάλοιπα του παγκοσμίου και εμφυλίου πολέμου.

Χρειαζόμασταν επί πλέον μολύβι-καλάι που το προμηθευόμασταν από το εμπόριο σε τσουχτερή τιμή για το παιδικό μας βαλάντιο. Το λιώναμε μέσα σε έναν παλιό ντενεκέ πάνω σε καμινέτο και το χύναμε στον άδειο κάλυκα. Προτού στεγνώσει με μια πατεροβέλονα ανοίγαμε στο κέντρο μια βαθιά τρύπα. Μόλις κρύωνε το βαρελότο ήταν έτοιμο για χρήση.

Από τα σπίρτα αφαιρούσαμε τη σπιρτάδα και τριμμένη την τοποθετούσαμε μέσα στην τρύπα του βαρελότου με ένα χάρτινο αυτοσχέδιο χωνί, για μπαρούτι. Βέβαια, αν βρίσκαμε κάπου αληθινό μπαρούτι, μιας και τότε οι κυνηγοί στο χωριό μας γέμισαν μόνοι τους τα φυσίγγια  και ήταν σχετικά εύκολο να την αναζητήσουμε κάπου, τότε δεν διστάζαμε να την  χρησιμοποιούσαμε, παρ’ όλο που υπήρχε κίνδυνος να τραυματισθούμε.

Στη συνέχεια τοποθετούσαμε στην τρύπα μια πρόκα και χτυπούσαμε το κεφάλι της πρόκας βίαια σε κάποια πέτρα ή τοίχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη με κρότο και λάμψη. Τη νύχτα η έκρηξη ήταν εντυπωσιακή. Το αυτοσχέδιο αυτό βαρελότο ήταν έτοιμο για χρήση, ως πυροτέχνημα, και στην Ανάσταση.

Ακόμη στην Ανάσταση ανάβαμε και σύρμα, με το οποίο καθαρίζουν τις κατσαρόλες, και αφού το δέναμε με σπάγκο το περιστρέφαμε ώστε τα αναμμένα ρινίσματα να δημιουργούν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Μερικά παιδιά, όπως ο φίλος μας Σπύρος ανεβαίνανε στο καμπαναριό με αυτό το πυροτέχνημα, όμως οι καύτρες που έπεφταν στα κεφάλια των εκκλησιαζομένων στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου γινόταν η Ανάσταση, προξενούσαν εγκαύματα. Τρελόπαιδα και τρελοπαιχνίδια!  

Τάκης Ευθυμίου

 

 

 

 

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Θερμές ευχές φίλε... μπουρλοτιέρη Τάκη.