TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Θανάσης Κλάρας και Θεοδοσοπουλαίοι Αγίου Γεωργίου

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ  ΚΛΑΡΑ  (ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο Μπάμπης Κλάρας (1910-1986) Λαμιώτης Λογοτέχνης, αδερφός του Θανάση Κλάρα, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων. Σε πολλά από τα έργα του υπάρχουν αναφορές σε ενθυμήσεις της Φθιώτιδας.

Στο βιβλίο του: «Ο αδερφός μου ο Άρης», περιγράφει την αγάπη τους για το Σπερχειό ποταμό, τις περιηγήσεις τους σε αυτόν καθώς και πως έμαθαν να κολυμπούν στα νερά του κοντά στο χωριό Κόμμα.

Στο βιβλίο του: «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα» (σελ. 33) περιγράφει την επίσκεψή τους με άλογα στο χωριό μας Αη Γιώργη από τη Βαρυμπόμπη(Μακρακώμη) μέχρι και το Χάνι του Πανέτσου, πλάι στις όχθες του Σπερχειού. Η περιγραφή έχει ως εξής:

«Από τη Βαρυμπόμπη το ταξίδι συνεχιζότανε χωρίς καρότσα. Στα χάνια τους περίμεναν δυο-τρία από τ’ άλογα που είχαν για τα κτήματα – Ο Ντορής και ο Ψαρής απαραίτητα, που ήταν και τα καλύτερα – νοίκιαζαν και δυο-τρία μουλάρια για τα πράματα και με τον οδηγό μπροστά πεζόν, ανηφορίζανε ένα διάστημα ως τον Αη – Γιώργη της αρχοντοοικογένειας Θεοδοσοπουλαίων, που τους πρόσφερνε σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Από το Χάνι του Πανέτσου – μένει καλό ακόμα «στέκι» - ξεκόβανε από τη δημοσιά και πιάνανε την ακροποταμιά του Σπερχειού, ανάμεσα στις φυλλωσιές που άπλωναν τα παρόχθια πλατάνια. Πότε-πότε τα παιδιά που χαίρονταν να καβαλάνε τ’ άλογα, όταν ίσιωνε το μονοπάτι, ξανοίγονταν σε μικρούς τροχασμούς. Πετούσαν από τη χαρά τους. Ώσπου ν’ ακούσουν τη φωνή του πατέρα ή της μητέρας:

-Σιγά παιδιά, μην τρέχετε, μην πέσετε…»

……………………………………………………………

Σημείωση: Ο Γεώργιος Θεοδοσόπουλος, διδάσκαλος με σπουδές σε Διδασκαλείο, προερχόταν από την αρχοντική και επαναστατική οικογένεια των Θεοδοσοπουλαίων που υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ήρθαν στην Ελλάδα από τη Θεοδοσιούπολη του Πόντου να μυήσουν τους Έλληνες στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Ήταν ο πατέρας του δημοσιογράφου και προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Αλέκου Θεοδοσόπουλου.

Στο σπίτι τους στο χωριό μας φιλοξένησαν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως τον Κων/νο Καραμανλή, φίλο του Αλέκου, τον υπουργό Δημόσια Τάξης, Ευάγγελο Καλαντζή, τον συγγραφέα του Εγκλυκλοπαιδικού Λεξικού Ηλίου Ι. Πασσά  κ.α.

 

Πηγή: «Ο Σπερχειός στην παλιότερη και νεότερη ελληνική Γραμματεία», Γιώργος Σταυρόπουλος

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: