TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Η Θέτιδα σε χαρτονόμισμα

Η ΘΕΤΙΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΧΙΛΛΕΑ

Θέματα από την αρχαία Ελληνική μυθολογία σε παλαιότερα Ελληνικά τραπεζογραμμάτια δραχμών

Χαρτονόμισμα 5.000 δραχμών του 1947. Σύνθεση οπίσθιας πλευράς με τη Θέτιδα να φέρνει τα όπλα του Αχιλλέα πάνω σε θαλάσσιο άλογο.

Τα Ομηρικά έπη αποτέλεσαν από την αρχαιότητα βασική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, που κατασκεύαζαν τα νομίσματα των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών πόλεων όσο και των αποικιών τους.

Τα αρχαία Ελληνικά νομίσματα με τη σειρά τους αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα των σύγχρονων εθνικών νομισμάτων, τόσο των κερμάτων όσο και των χαρτονομισμάτων, με τον πλούτο των μυθολογικών θεμάτων τους και την ποιότητα της αισθητικής τους.

Το πιο συχνό θέμα που συναντάται στα νεότερα Ελληνικά τραπεζογραμμάτια πριν το Ευρώ στις δραχμές δηλαδή, ήταν οι απεικονίσεις αρχαίων Ελλήνων θεών.

Από τους Ολύμπιους θεούς η πιο συχνή απεικόνιση είναι η Αθηνά και ακολουθούν ο Ερμής, ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Ποσειδώνας, η Δήμητρα, ο Ασκληπιός και πιο σπάνια άλλων κατώτερων θεοτήτων, όπως η Νηρηίδα Θέτις μητέρα του ήρωα Αχιλλέα  και η νύμφη των πηγών και των δασών Αρέθουσα.

Πανέμορφα χαρτονομίσματα, τα οποία πέρα από την αισθητική τους αξία, μετέφεραν και την μυθική παράδοση, όπως αυτή μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας.

 

Πηγή: «Μυσταγωγία - Μυθαγωγία - Φυσιολατρία και ευ ζην»

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: