TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Οικόπεδο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από το βιβλίο του Νικολάου Κ. Αντωνόπουλου:
«ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»
Ο νότιος τομέας της μεσαίας συνοικίας, που χωρίζεται από το δημόσιο δρόμο και το δρόμο που οδηγεί από το κέντρο προς το Σπερχειό, λέγεται ότι ήταν ιερός.* Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι οικογένειες των Γεωργανταίων, που εγκαταστάθηκαν εκεί, γιατί, κατά τις εκσκαφές, για το κτίσιμο των σπιτιών, και κατά την καλλιέργεια των κήπων έβρισκαν θεμέλια κτιρίων και δείγματα ότι εκεί υπήρχε ναός. Πιθανό ακόμα να υπήρχε και μονή, γιατί σε κάποιο μέρος βρέθηκαν πολλοί ανθρώπινοι σκελετοί.
Οι πρώτες οικογένειες, που εγκαταστάθηκαν εκεί, αντιμετώπισαν μια πολύ δυσάρε­στη κατάσταση. Οι γυναίκες τους δεν τεκνοποιούσαν. Και όταν συνελάμβαναν παιδιά, τα απέβαλλαν. Το κακό αυτό αποδόθηκε σε προειδοποίηση κάποιου αγίου και συσκέφθηκαν με σκοπό να αποφασίσουν τι να πράξουν, για να εξιλεώσουν τον άγιο. Και απο­φάσισαν να χορηγήσουν στον οικισμό του χωριού οικόπεδο, για την ανέγερση ναού.

Μετά την απόφαση αυτή, όλα τα κακά παραμερίσθηκαν. Οι γυναίκες άρχισαν να τεκνοποιούν φυσικά, όπως όλες οι άλλες γυναίκες, και οι οικογένειες των Γεωργα­νταίων δεν έβρισκαν εμπόδια στην οικοδόμηση των σπιτιών τους.

*Τις σχετικές πληροφορίες διηγήθηκε ο Γεώργιος Ι. Γεωργαντάς (1895) στον Ηλία Αρ. Θεοδοσόπουλο και μου τις επιβεβαίωσε ο Βασ. Ε. Γεωργαντάς.


Επιλογή-Αντιγραφή: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: