ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΕ ΚΟΡΜΟ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
Από το βιβλίο του Νικολάου Κ. Αντωνόπουλου:
«ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»
Πριν από το 1940, στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Αγίου Γεωργίου κυκλοφορούσε μια απίστευτη φήμη. Στο Νεοχωράκι, όλοι οι παλαιότεροι θυμούνται τις Κωστουλαίικες καρυδιές. Βρίσκονταν δεξιά στο τέλος της μεγάλης ευθείας του δρόμου, καθώς ανεβαίνουμε από το Νεοχωράκι προς τον Άγιο Γεώργιο.
Οι καρυδιές ανήκαν στην οικογένεια του Γεωργίου Ιωάννη Κωστούλα (1878). Σε κάποια περίοδο έκοψαν μια γηρασμένη καρυδιά και πούλησαν την ξυλεία της σε έμπορο. Εκείνος, όταν ξαναήρθε στον Αϊ Γιώργη, είπε στους γνωστούς του, ότι στις σανίδες, που βγήκαν από το σχίσιμο του κορμού της γέρικης Κωστουλαίικης καρυδιάς, εικονιζόταν ένας τούρκος καβαλάρης.
Και εγώ δεν το πίστευα. Αλλά το 1960, ο Θρασύβουλος Βλησίδης, καθηγητής της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σε παράδοση σχετικού μαθήματος, μας είπε τα εξής: "Σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου του ανθρώπου, η ψυχή του εκπέμπει ακτινοβολίες, οι οποίες είναι ικανές να αποτυπώσουν την εικόνα του σε κορμούς δένδρων, που θα τύχει να βρίσκονται κοντά του."
Και η παράδοση αυτό έλεγε. Ότι, στον τόπο αυτό, κάποιος Έλληνας φόνευσε έναν Τούρκο, καβάλα στο ζώο του. Ο Τούρκος είδε τον Έλληνα να του επιτίθεται μανιασμένος και τρόμαξε.
Επιλογή-Αντιγραφή: Τάκης Ευθυμίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου