TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός στην Κεντρική Ελλάδα

O Μυκηναϊκός Πολιτισμός

 στον κορμό της κεντρικής Ελλάδας

Η περιοχή κατοικούνταν συνεχόμενα από τη 3η χιλιετία π.Χ.
Η πινακίδα με τη Γραμμική γραφή Β΄ που ανακαλύφθηκε   στο Βόλο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των μέσων ενημέρωσης, το Σεπτέμβριο του 2010 έγινε στο Παρίσι, στο 13ο Μυκηνολογικό Συνέδριο, η πρώτη παρουσίαση δύο πινακίδων με παραστάσεις Γραμμικής Γραφής Β΄, που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους στη θέση Κάστρο Παλαιών Βόλου. Έτσι, δικαιώνεται και ο έφορος αρχαιοτήτων  Δημήτρης Θεοχάρης που υποστήριζε την άποψη περί μυκηναϊκότητας της θέσης Παλαιών Βόλου από το 1950.
Η ανακάλυψη αυτή καταρρίπτει επίσημα πλέον το μύθο που ήθελε την ανάπτυξη του μυκηναϊκού πολιτισμού να σταματά βόρεια μέχρι τη Θήβα.
Η διαπίστωση αυτή έχει τεράστια σημασία και για την κοιλάδα του Σπερχειού, (τη Φθία του Αχιλλέα;) επειδή έτσι καταδεικνύεται ότι δεν μπορούσε να αποτελεί κενό για τη μυκηναϊκή εποχή, τη στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα στους μυκηναϊκούς πολιτισμούς των Θηβών και της Ιωλκού Βόλου. Σύμφωνα, μάλιστα, με  τα πλούσια ταφικά ευρήματα στην κοιλάδα του Σπερχειού αποδεικνύεται  ότι εδώ αναπτύχθηκε ένας μυκηναϊκός πολιτισμός μεταξύ 1900 και 1000 π.Χ. με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχοντας εκατέρωθεν επιρροές από τα άλλα μυκηναϊκά κέντρα.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


2 σχόλια:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Μα στην περιοχή του Βόλου έχουμε την Ιωλκό , που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν οι Μυκηναϊκές της καταβολές, Τάκη !!

Η διατήρηση των πήλινων πινακίδων , της ανακτορικής γραφειοκρατίας με άλλα λόγια, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός και η ανακάλυψή τους ακόμα δυσκολότερο έργο !

Είμαι σίγουρος ότι η Φθιωτική γη στον άνω ρου του Σπερχειού, κρύβει τις αποδείξεις της δράσης των Μυρμιδόνων στα σπλάχνα της και κάποια μέρα θα μιλήσει . Με Ελληνικές λέξεις και την γραφή της γραμμικής Β' . Ας ευχηθούμε να γίνει όσο θα ζουν ακόμα εκπρόσωποι των γενιάς μας για να δικαιωθούν εκείνοι που ονειρεύονται και συνεχίζουν να ψάχνουν τα ίχνη του Αχιλλέα .

Σε χαιρετώ !!

Τακης είπε...

Έχεις απόλυτα δίκιο φίλε Ηλία. Η ανακάλυψη των πινακίδων γραμμικής Β΄είναι όμως ένα επί πλέον ισχυρό στοιχείο για τους αρχαιολόγους, επειδή πιστοποιούν την ύπαρξη Ανακτορικού Μυκηναϊκού Κέντρου, αφού μονάχα μόνο εκεί χρησιμοποιούνταν σαν απογραφικά δελτία ανθρώπων, ζώων, προϊόντων κλπ.
Δυστυχώς στη Φθιώτιδα δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα τέτοια πινακίδα. Φαίνεται όμως ότι είναι θέμα χρόνου, όπως αναφέρεις κι εσύ. Μακάρι να σταθούμε τυχεροί!