TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος & Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος
η ανάμειξή του με την πολιτική σκηνή
& η σχέση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

 
Ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος, ανάμεσα στην ακολουθία 
του Ελευθερίου Βενιζέλου (δεύτερος πίσω δεξιά με το καπέλο)

Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο μοναδικός χωριανός μας Αγιωργίτης που αναμείχθηκε ενεργά με την πολιτική σκηνή και παραλίγο να εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν ο Αλέξανδρος (Αλέκος για μας) Θεοδοσόπουλος, καταξιωμένος δημοσιογράφος και μακροχρόνιος πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος με τις αξιοζήλευτες σπουδές του, τις τεράστιες γνώσεις του, την οξυδέρκειά του, τη διαίσθησή του, το ανήσυχο πνεύμα του και την πρόθεσή του να προσφέρει αγνές υπηρεσίες στους συνανθρώπους του και στην πατρίδα του, δραστηριοποιήθηκε  από νεαρός και στην πολιτική παλαίστρα.
Χάρη στην αγνή ιδεολογία του είχε γνωριστεί από νωρίς με  τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και αναμεταξύ τους αναπτύχθηκε μια αμοιβαία σχέση σεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Ο Αλέξανδρος υπήρξε ιδιαίτερος του γραφείο του και συνεργάτης του σε διάφορα σοβαρά θέματα. Όσο σπούδαζε στο εξωτερικό, ο Βενιζέλος διατηρούσε μαζί του αλληλογραφία, επειδή ενδιαφερόταν ζωηρά για την περαιτέρω μόρφωση του Αλέξανδρου, αφού σκόπευε να τον αξιοποιήσει σε καίριες θέσεις της κρατικής εξουσίας. Μάλιστα, από νωρίς του απηύθυνε τιμητική πρόταση να πολιτευτεί μαζί του με το «Κόμμα των Φιλελευθέρων». Ο Αλέξανδρος το σκέφτηκε σοβαρά και αφού συμβουλεύτηκε τον πατέρα του, αποφάσισε να μην βιαστεί, αλλά να περιμένει να ωριμάσει πολιτικά.

Η επιστολή του Αλέξανδρου προς τον πατέρα του

Με επιστολή του ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος προς τον πατέρα του, συμφωνεί ότι είναι πρόωρη η κάθοδός του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις εκλογές του 1932. Κατά λέξη αναφέρει τα παρακάτω:

«Είμαι απολύτως σύμφωνος μαζί σας δια την μη κάθοδόν μου εις τας προσεχείς εκλογάς. Και εγώ σκεφθείς βλέπω ότι δεν είναι ορθόν να βιάσω τα πράγματα. Άλλωστε πρέπει να μείνω εδώ ακόμη, συμφώνως με την άποψη του κ. Βενιζέλου, διότι τώρα αρχίζω να ωφελούμαι ουσιαστικώς, εκμαθών την γλώσσαν…
Ο Βενιζέλος ασφαλώς θα με χρησιμοποιήσει αργότερα…»

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ατύχησε, αφού πολιτεύτηκε στις εκλογές της ανώμαλης πολιτικής περιόδου του 1935, ως οπαδός του Ελευθερίου Βενιζέλου με το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» στην περιφέρεια της Φθιωτιδο - φωκίδας, χάνοντας τη βουλευτική εκλογή του για λίγες δεκάδες ψήφων. Ας μην ξεχνάμε πως συνυποψήφιός του στην ίδια περιφέρεια ήταν και ο ισχυρός πολιτικός άνδρας Ηλίας Τσιριμώκος, ο οποίος τελικά κέρδισε και τη βουλευτική έδρα.

Ψηφοδέλτιο του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου 
Βενιζέλου και ο σταυρός προτίμησης  προς τον  Αλέξανδρο  

Ο Αλέξανδρος στα Χανιά στην κατοικία του Βενιζέλου

Ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος ακολούθησε και στήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στην κατοικία του στα Χανιά, όπου αποσύρθηκε απογοητευμένος στις δύσκολες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας του 1935, όταν έχασε  τις εκλογές,  λόγω της προπαγάνδας των αντιπάλων του, αλλά και της ανώμαλης πολιτικής κατάστασης που προετοίμαζε το έδαφος για τη δικτατορία του Μεταξά. Επάνω στη φωτογραφία  ο Αλέξανδρος γράφει ιδιόχειρα: «Απόδειξις ότι αγαπώ τώρα τον κ. Βενιζέλο. Με αγάπη (Υπογραφή)».

Η πολιτική,  όμως, δικαίωση του Αλέξανδρου Θεοδοσόπουλου ήρθε αργότερα, όταν το 1963 ανέλαβε Υφυπουργός Προεδρίας και Υπουργός Τύπου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Μαυρομιχάλη, φέρνοντας σε πέρας το δύσκολο έργο του να πραγματοποιηθούν τίμιες εκλογές, δίχως βία και νοθεία, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε. Για το λόγο αυτό έλαβε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από τα πολιτικά κόμματα και άλλους παράγοντες της πολιτικής ζωής.

Το αξίωμα του Προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αλλά και ο πόθος του να βοηθήσει την πατρίδα του, τον ώθησε να συνάψει υψηλές γνωριμίες με υψηλά ιστάμενα  πρόσωπα της πολιτικής εξουσίας.  

Ο Αλέξανδρος  Θεοδοσόπουλος, Υφυπουργός Προεδρίας
στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Μαυρομιχάλη

Η προσωπογραφία του Αλέξανδρου
σε ώριμη ηλικία

Από το ανέκδοτο βιβλίο του Τάκη Ευθυμίου: «Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος - ο δημοσιογράφος, ο διανοούμενος, ο άνθρωπος».

Φωτο-‘Εγγραφα: Αρχείο Αλέξανδρου Θεοδοσόπουλου. Ευχαριστούμε θερμά τη Θεοδοσοπούλου Βασιλική & το σύζυγό της Μπακέα Γιώργο για τη διευκόλυνση που μας παρείχαν στην έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: