TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μουσείο Ελληνοαμερικανών Σαμποτέρ

Μουσείο Ελληνοαμερικανών Εθελοντών Σαμποτέρ
κατά του κατακτητή στην Πάππα Φθιώτιδας
[του Τάκη Ευθυμίου]

Το χωριό Πάππα Φθιώτιδας επέλεξαν το 1944 οι Ελληνο-αμερικανοί Εθελοντές Σαμποτέρ κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών, για έδρα τους λόγω τη στρατηγικής θέσης του χωριού.
Το ισόγειο του πέτρινου διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου είχαν μετατρέψει για κατάλυμά τους και ορμητήριο για σαμποτάζ στην παρακείμενη σιδηροδρομική γραμμή απ’ όπου οι κατακτητές μετέφεραν στρατό και στρατιωτικό υλικό.  Αρχηγός τους ήταν ο τότε Υπολοχαγός Γιάννης Γιάνναρης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάππας με το δραστήριο πρόεδρό της Σταύρο Μπλούκα ανακάλυψαν τυχαία στην Αμερική το Γιάννη Γιάνναρη και προμηθεύτηκαν το φωτογραφικό υλικό δράσης της ομάδας των σαμποτέρ εκείνης της εποχής, καθώς και άλλο σχετικό στρατιωτικό υλικό και διαμόρφωσε την αίθουσα του σχολείου που είχαν για καταφύγιο οι σαμποτέρ σε ένα πρωτότυπο και μοναδικό Μουσείο για την περιοχή της Φθιώτιδας, που θυμίζει πολλά από εκείνες τις δραματικές μέρες της Κατοχής. Μάλιστα, πραγματοποίησαν και σχετική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε και τιμήθηκε ο Γιάννης Γιάνναρης.


Δημοσιεύουμε και σχετικό άρθρο του Σταύρου Μπλούκα με θέμα: «Μία άγνωστη ιστορία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου – Εθελοντές Ελληνοαμερικανοί Σαμποτέρ» στην ετικέτα Ιστορία για όσους θέλουν να γνωρίσουν περισσότερε στοιχεία.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε αυτόν τον χώρο και να γνωρίσετε άγνωστες ηρωικές στιγμές της νεότερες ιστορίας μας!

Ευχαριστούμε θερμά το συνεργάτη μας Σταύρο Μπλούκα για τη διευκόλυνση που μας παρείχε στο παρόν άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: