TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εκστρατεία Ελλήνων στην Τροία

Η  πρώτη εκστρατεία των Ελλήνων
στην Τροία
[Του Λεωνίδα Ιωάννου Καρφή, Αντιστρατήγου ε.α.]
  
O Πάρις με το μήλο

Ο γάμος  και το  χρυσό μήλο
Στο γάμο του Πηλέα, βασιλιά της Φθίας, με την Νεράιδα θεά Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο, στο ανάκτορο του σοφού Χείρωνα, προσκλήθηκαν όλοι οι Θεοί, εκτός από τη Έριδα, τη θεά της φιλονικίας. Η Έριδα στενοχωρήθηκε για την μη πρόσκλησή της και αποφάσισε να εκδικηθεί. Την ώρα, που οι θεοί διασκέδαζαν, έριξε  στο τραπέζι του γάμου ένα χρυσό μήλο, που είχε τη επιγραφή «τη καλλίστη» ή «η καλή λαβέτω».
 Τρεις ήταν οι  κάλλιστες, οι ωραιότατες,  θεές, που διεκδικούσαν το χρυσό μήλο. Η Ήρα, η Θεά του γάμου, η Θεά Αθηνά, η Παλάδα  και η Θεά της ομορφιάς Αφροδίτη. Ο Δίας, πατήρ θεών τε και ανθρώπων, έπρεπε να επιλέξει την κάλλιστη από τις τρείς θεές και να της παραδώσει το χρυσό μήλο. Η επιλογή ήταν δύσκολη, γιατί και οι τρείς ήταν ωραιότατες και γιατί, αν προτιμούσε τη μια, θα δυσαρεστούνταν  οι άλλες θεές.

Ο Πάρις  κριτής των θεών
Ο Δίας κάλεσε τότε τον  Ερμή, τον αγγελιοφόρο των θεών  και του έδωσε την εντολή, να πάρει με το άρμα του τις τρεις θεές  και να τις  μεταφέρει  στο βουνό Ίδη  της Τροίας, όπου έβοσκε τα κοπάδια του ο Πάρις,  ο γιός του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης, για να επιλέξει αυτός την  καλλίστη θεά, που θα έπαιρνε το χρυσό μήλο. Ο Ερμής εκτέλεσε την εντολή του θεού  και ο Πάρις έγινε ο κριτής  των τριών  θεών.
Κάθε μία από τις θεές έδωσε στον Πάρι και μια υπόσχεση, αν την επέλεγε ως την καλλίστη.  Η θεά Αθηνά, ότι θα  τον βοηθήσει, με στρατό από τη Φρυγία,  να κυριεύσει την Ελλάδα. Η θεά  Ήρα, ότι θα  τον βοηθήσει, να γίνει βασιλιάς της Ασίας και της Ευρώπης. Η θεά Αφροδίτη, ότι θα τον βοηθήσει να πάρει σύζυγο την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου.  Ο Πάρις επέλεξε την θεά Αφροδίτη, ως την καλλίστη.  και  της έδωσε το χρυσό μήλο.  
 
                       O Πάρις και οι τρεις θεές,  (η κρίση του Πάρι)

Η αρπαγή της ωραίας Ελένης
Η Θεά Αφροδίτη, τηρώντας την υπόσχεσή της, υπέδειξε στον Πάρι, ότι η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου ήταν η ωραία Ελένη, η σύζυγος του Μενελάου, βασιλιά της Σπάρτης. Ο Πάρις δεν έχασε καιρό και με  πλοία κατέπλευσε στο Λιμάνι του Γυθείου και έσπευσε αμέσως στο παλάτι του Μενέλαου, στην Σπάρτη. Ο Μενέλαος υποδέχθηκε τον Πάρι με τιμές, ως βασιλόπαιδο,  και τον φιλοξένησε, με τη συνοδεία του, στο παλάτι του.
Ο Μενέλαος, όμως, έπρεπε  τον χρόνο εκείνο να πάει  στην Κρήτη, για να τακτοποιήσει κάποια  επείγουσα  υπόθεσή του. Ο Πάρις, όταν αναχώρησε ο Μενέλαος, βρήκε την ευκαιρία και άρπαξε (έκλεψε) την ωραία Ελένη, την  μετέφερε στο Γύθειο, την επιβίβασε στα πλοία του  και αναχώρησαν,  για την πλούσια και ακμάζουσα Τροία. Εκεί παντρεύτηκε την ωραία Ελένη και έτσι εκπληρώθηκε η υπόσχεση της θεάς Αφροδίτης.
O Πάρις και η ωραία Ελένη

Ο όρκος των Βασιλοπαίδων
     Ο Μενέλαος, όταν επέστρεψε από την Κρήτη, έμαθε, ότι   η σύζυγός του, η ωραία Ελένη, δεν βρίσκονταν στην Σπάρτη, αλλά στην Τροία. Έξαλλος  αποφάσισε, να εκδικηθεί τον Πάρι, για την αρπαγή της Ελένης. Επισκέφθηκε τους βασιλείς όλων των ελληνικών πόλεων-κρατών και τους ζήτησε, να εκστρατεύσουν  κατά της Τροίας, για να τιμωρήσουν τον Πάρι και να φέρουν πίσω την ωραία Ελένη.  Στους βασιλείς  υπενθύμιζε και τον όρκο  τους, που είχαν δώσει στον Τυνδάρεω, τον πατέρα της ωραίας Ελένης.
Ο Τυνδάρεως, βασιλιάς της Σπάρτης, όταν θέλησε  να παντρέψει την κόρη του, την ωραία Ελένη, υποψήφιοι μνηστήρες ήταν σχεδόν όλοι οι  βασιλόπαιδες των βασιλικών Οίκων της Ελλάδας. Επειδή προέβλεψε διχόνοιες και εχθρότητες, μεταξύ του βασιλοπαίδων, τους ζήτησε, να ορκισθούν, ότι θα σεβαστούν την επιλογή της Ελένης και ότι, εάν κάποιος δεν τηρούσε τον όρκο του, οι υπόλοιποι θα αποφάσιζαν,  να εκστρατεύσουν εναντίον του .

 H  πολιορκία της Μυσίας
 Οι βασιλείς, τηρούντες τον όρκο τους, αποφάσισαν, να συγκεντρωθούν στην Αυλίδα  και να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας. Αρχηγό τους όρισαν τον Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηναίων. Επειδή δεν γνώριζαν, που ακριβώς βρισκόταν η Τροία, έπλευσαν προς την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, όπου είχαν ακούσει ότι βρίσκονταν η Τροία, και  κατέπλευσαν σε μια πόλη,  που ονομάζονταν  Μυσία και βασιλιάς της ήταν ο Τήλεφος, γιός του Ηρακλή και της Αύγης.
 Άρχισαν να πολιορκούν την Μυσία, αλλά επειδή  διαπίστωσαν, ότι δεν ήταν η Τροία, αναγκάσθηκαν, να επιστρέψουν στις χώρες τους. Κατά την πολιορκία, όμως, τραυματίστηκε, από το δόρυ του Αχιλλέα, ο βασιλιάς των Μυσίων Τήλεφος. Επειδή η πληγή δεν έκλεινε, ο Τήλεφος προσέφυγε στο Μαντείο του Απόλλωνα, στη Λυκία, όπου έλαβε το χρησμό ότι,  εκείνος που σε πλήγωσε, εκείνος μπορεί και να σε θεραπεύσει, «ο τρώσας και ιάσεται».

  Η υπόδειξη  της Τροίας
 Ο Τήλεφος, σύμφωνα με το χρησμό, ήλθε στην Ελλάδα και αναζήτησε του Αχιλλέα, που τον πλήγωσε, για να του θεραπεύσει την πληγή. Ο Αχιλλέας δέχθηκε να τον θεραπεύσει, με την  προϋπόθεση, ότι θα οδηγούσε τα πλοία των Αχαιών στην πόλη της Τροίας. Ο Τήλεφος υπέδειξε στον Αχιλλέα την θέση της Τροίας, αλλά δεν δέχτηκε να λάβει μέρος στην εκστρατεία, επειδή ήταν σύμμαχος των Τρώων και συγγενής του βασιλιά της Τροίας.

Έτσι τελείωσε η πρώτη εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία και ακολούθησε η δεύτερη εκστρατεία

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: