TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Έθιμο γλεντιού στα Μνήματα

ΜΕ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ
-ΕΘΙΜΟ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ-
 
Έθιμο της Πασχαλιάς στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας. Ένα πρωτότυπο πανελληνίως και παλαιό ταφικό έθιμο αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Γηρομέρι Φιλιατών. Οι κάτοικοι του χωριού, με κλαρίνα, βιολιά και ντέφια, πηγαίνουν στο νεκροταφείο και τραγουδούν πάνω από τους τάφους των νεκρών. Αμέσως μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του νεκροταφείου και τα τρισάγια από τον ιερέα, οι συγγενείς του νεκρού παραγγέλνουν στους οργανοπαίχτες το αγαπημένο τραγούδι του, όσο ήταν στη ζωή, πάνω από τον τάφο του. Η φωτογραφία πρέπει να είναι του 1950.
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του γύρω στα 1700. Τότε, χρόνια σκληρής τουρκοκρατίας στην περιοχή, πέθανε μια γιαγιά, την οποία αγαπούσαν πολύ οι συγχωριανοί της, καθώς τους στήριζε απέναντι στην τουρκική τυραννία. Και για να την τιμήσουν σκέφτηκαν να κάνουν το θάνατό της πανηγύρι, αλλά και εφαλτήριο εμψύχωσης των ραγιάδων. Διακόπηκε για λίγα χρόνια, αλλά συνεχίζεται έως και σήμερα, συμβολίζοντας την ανάσταση των νεκρών, αλλά και θυμίζοντας τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους νεκρούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ:  Maria KitsiouΠαλιες φωτογραφιες της Ελλάδας- Old photos from Greece - https://www.facebook.com/groups/oldgreece/

ΕΠΙΛΟΓΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: