TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παιχνίδι με ...χειροβομβίδες

Παιχνίδι με  …χειροβομβίδες
Παιδικά κι απερίσκεφτα
[Του Τάκη Ευθυμίου] 
Κολύμπι και παιχνίδι στο Σπερχειό του χωριού μου

Η δεκαετία του ’50, που αρχίσαμε ως πιτσιρικάδες να ανιχνεύουμε το γύρω μας κόσμο, ήταν χρονικά πολύ κοντά στα γεγονότα του παγκόσμιου και εμφύλιου πολέμου που συντάραξαν την πατρίδα μας. Αρκετό πολεμικό υλικό είχε απομείνει εδώ κι εκεί ξεχασμένο, με αποτέλεσμα να συμβούν και θανατηφόρα δυστυχήματα. Από καθαρή τύχη η δικιά μου γενιά δεν γνώρισε τον όλεθρο, αν και αρκετές φορές  πηγαίναμε γυρεύοντας από άγνοια και περιέργεια.
Ήταν, θυμάμαι, καλοκαίρι που παίζαμε στο ποτάμι, κοντά στο νερόμυλο. Τη χρονιά εκείνη είχε σχηματισθεί εκεί ένας μπούιτας, όπου κολυμπούσαμε. Κάποιος της παρέας ανακάλυψε, ανάμεσα στις πέτρες του χαλιά, ένα περίεργο κυλινδρικό  βαρελάκι. Στην αρχή μόλις το είδαμε φοβηθήκαμε πως είναι χειροβομβίδα, επειδή εκείνες τις  ημέρες  ο  στρατός   τοιχοκόλλησε  στο  γυμνάσιο  μια  αφίσα   με φωτογραφίες πολεμικού υλικού και έμοιαζε με κάποια απ’ αυτές. Ιταλική την είπαν μερικά παιδιά. Ο πιο θαρραλέος την άρπαξε και την εκσφενδόνισε μακριά για να εκραγεί. Εμείς πέσαμε μπρούμυτα και προστατεύσαμε το πρόσωπό μας με τα χέρια για το χειρότερο. Όμως, για καλή μας τύχη, τίποτα δεν συνέβη και πήραμε θάρρος. Την ξαναπετάξαμε πολλές φορές χωρίς να εκραγεί. Τότε, ξεθαρέψαμε τη βάλαμε στη μέση και αρχίσαμε να την πετροβολάμε. Όσο αυτή παρέμεινε ανέπαφη, τόσο εμείς θυμώναμε και συνεχίζαμε το πετροβόλημα με μεγαλύτερη μανία.
Κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του ο μπαρμπα-Γιώργης ο μυλωνάς. Μόλις πήρε είδηση την απερισκεψία μας, βάζει τις φωνές:
-Τι κάνετε εκεί αθεόφοβα. Ξέρετε τι είναι αυτό; Χειροβομβίδα! Θα σκοτωθείτε όλα κακομοίρικα!
Μας απομάκρυνε αμέσως και την πήρε μαζί του, γλιτώνοντάς μας, προφανώς, από συμφορά. Αργότερα έμαθα πως την έκρυψε στα χατίλια της σκεπής τού νερόμυλου. Στα χατίλια τού σπιτιού του στη γειτονιά μου είχε φυλαγμένες αρκετές χειροβομβίδες μίλς ο πατέρας ενός φίλου μου. Μια μέρα που απουσίαζε, ανεβήκαμε με τη σκάλα από την γκλαβανή και τις είδαμε. Θυμάμαι πως πάγωσα από το φόβο μου. Μερικοί ριψοκίνδυνοι χρησιμοποιούσαν τις χειροβομβίδες για ψάρεμα στο Σπερχειό. Έτυχε ν’ ακούσω τέτοιες εκρήξεις.
Στο ρέμα στο Κουτσομύλι επισημάναμε μια χειροβομβίδα μιλς που και μ’ αυτή κινδυνέψαμε αφού ένας μαθητής την πετούσε πάνω μας. Ειδοποιήσαμε την αστυνομία και κατέφθασαν πυροτεχνουργοί του στρατού και την περισυνέλεξαν. Μάλιστα, είπαν πως η περόνη ήταν φθαρμένη και έτοιμη να εκραγεί.
Μια άλλη, ιταλική κόκκινη κυλινδρική, που την είδα με τα μάτια μου, υπήρχε στη θέση «Καρούλες» κοντά στο σημερινό γήπεδο. Είχανε υφώσει γύρω της πέτρινο τοίχο  για προστασία. Διαδόθηκε πως την πυροβόλησε ο αγροφύλακας για να την εξουδετερώσει…

Πηγή φωτο: Φώτης Καποτέλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: