TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αργύρια Φθιώτιδας

...Αποστολή στα Αργύρια της Δυτικής Φθιώτιδας
Νίκος Δημητρίου Παπαδιονυσίου
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Αργυρίων

Πρωί- πρωί πρωτομηνιάς Αυγούστου, τη δεύτερη ημέρα από το πανηγύρι μας στις 30 Ιούλη στον γενέθλιο τόπο μου τη Μεγάλη Κάψη της Δυτικής (ορεινής) Φθιώτιδας, κινήσαμε με τον Μεσαιοκαψιώτη φίλο, φιλόλογο και παντογνώστη για τα χωριά μας Νίκο Παπαηρακλή για τα ιστορικά Αργύρια. Αποστολή μου, εκτός του να γνωρίσω, έστω για λίγο το πανέμορφο αυτό χωριό, πατρίδα της όμορφης Βασίλως που σύμφωνα με ατεκμηρίωτη παράδοση θέλησε να την αποκτήσει ο Αλή Πασάς καταβάλλοντας αργύρια, να φωτογραφίσω άλλο ένα από τα 34 τέμπλα από ξύλο καρυδιάς που φιλοτέχνησε ο Αγραφιώτης- Μεγαλοκαψιώτης παππούς μου Στυλιανός Υφαντής το 1930 - 31.
Αυτήν τη φορά υπήρξα τυχερός σχετικά με την εύρεση ..κλειδοκράτορα της εκκλησιάς με επιθυμία να με εξυπηρετήσει για τη φωτογράφηση. Αυτό οφείλεται στον φίλο Νίκο Παπαηρακλή που προετοίμασε την επίσκεψή μας, όπως και σε επόμενο χωριό, το Δίκαστρο, που το ευχαριστώ Έτσι, μια μικρή ομήγυρη από καλοπροαίρετους και ευγενικούς χωριανούς πάσης ηλικίας, μας καλοδέχτηκε στο μαγαζί, στην πλατεία του χωριού, απέναντι από την εκκλησιά, με επικεφαλής τον κ. Ηλία Μπήτρο, που μου χάρισε κι΄ ένα βιβλίο με ιστορικά στοιχεία του χωριού του Ν. Κ. Παπανικολάου, δωρεά για την οποία τον ευχαριστώ.
Ο γηραιός, παλιός αγροφύλακας του χωριού, με πληροφόρησε ότι ο παππούς Στέλιος, όσο δούλευε το τέμπλο στον εργαστηριακό χώρο που του παραχωρήθηκε από την Κοινότητα, δεν επέτρεπε σε κανένα να δει τη δουλειά του πριν τελειώσει. Γι΄ αυτό σκέπαζε τα τεμάχια του τέμπλου με κάποιο ύφασμα όταν έμπαινε στο χώρο του κάποιος, πληροφορία που μάλλον την άκουσε από κάποιον από τους ανιόντες του.
Ακολούθησε επίσκεψή μας στην εκκλησιά με την  συνοδεία χωριανών, όπου φωτογράφισα κατά  τεμάχια το τέμπλο, όσο δηλαδή επιτρέπει η κατασκευή του ναού.



Προσθήκη με την 20.06.2020:  Στην ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ '072/,083/ των Γεωργίου Κακαβά, Νικολάου Κύρκου, Αλεξίας Υφαντή, είδα δημοσιευμένο:
«Ο ξυλογλύπτης Στυλιανός Υφαντής από τη Μεγάλη Κάψη υπογράφει στα 082/ και 0820 το τέµπλο και τον δεσποτικό θρόνο του Αγίου Νικολάου Αργυρίων.»
Η παραπάνω πληροφορία που δεν έγινε αντιληπτή από μένα στην επίσκεψή μου στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου στα Αργύρια αποτελεί φαινόμενο για το έργο του παππού μου που σχεδόν ποτέ δεν υπέγραφε έργα του..


Μια πέτρα, ένα συσσωμάτωμα σταλαγμιτών που βρέθηκε από χωριανό σε νταμάρι και τοποθετήθηκε στ΄ Αργύρια, στο χοροστάσι, κοντά στη εκκλησιά. Μ΄ εντυπωσίασε, παρόλο έχω ιδεί πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μοιάζοντας με σουρεαλιστική γλυπτική με ανθρώπινες μορφές
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: