TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θετικές συνέπειες από την έκδοση του βιβλίου για τον Αχιλλέα

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΙΧΝΗ
ΤΟΥ ΟΜΗΡΙΚΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ»
των: Αδάμη Ευθύμη-Ευθυμίου Τάκη-Κανέλλου Βασίλη
του Τάκη Ευθυμίου

Η έκδοση αυτού του βιβλίου ήταν ένα τόλμημα, που πραγματοποιήθηκε με πολύ πάθος και μεράκι από τους συγγραφείς, και είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν αρκετά θετικά και αισιόδοξα αποτελέσματα. Καταγράφουμε μερικά, καθώς και ορισμένες προτάσεις που πιστεύουμε ότι είναι εφαρμόσιμες για την ανάδειξη της πατρίδας του Αχιλλέα.

1. Βρέθηκε ένας αναπάντεχος χορηγός, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ενορίας Αγίου Νικολάου Πτελέας, για ν’ αποδειχτεί στην πράξη ότι μπορεί να προκύψουν σπουδαία αποτελέσματα όταν υπάρχει  θέληση και διορατικότητα. Βεβαίως η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στη διαίσθηση που είχε ο γραμματέας του εκκλησιαστικού Συμβουλίου Νίκος Κοντογιάννης και που αγκάλιασαν και στήριξαν ανεπιφύλακτα όλα τα μέλη. Η ενέργεια αυτή του χορηγού «έβαλε γυαλιά σε πολλούς». Επίσης θετικότατη και καθοριστική υπήρξε και η ενέργεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου να εγκρίνει άμεσα την απόφαση του παραπάνω εκκλησιαστικού Συμβουλίου και να θέσει την έκδοση υπό την αιγίδα των εκδόσεων της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Εδώ η εκκλησία από ταγός της πίστης μας, γίνεται και θεματοφύλακας της ιστορίας μας.

2.  Η πολύχρονη και πολύμοχθη συλλογική έρευνα και συλλογή του υλικού που περιλαμβάνει το βιβλίο απέδειξε πως όταν υπάρχει περίσσιο μεράκι και λατρεία για την τοπική ιστορία, ξεπερνιούνται πολλά εμπόδια  και η ειλικρινής  συλλογικότητα αποφέρει πλούσια αποτελέσματα.

3.  Η κυκλοφορία του βιβλίου αλλά και οι εκδηλώσεις παρουσίασής του κατέδειξαν ποιοι πραγματικά αγωνίζονται και νοιάζονται για τον τόπο μας και την ιστορίας μας και ποιοι  σφυρίζουν αδιάφορα. Εμείς, βεβαίως, οι συγγραφείς γνωρίζουμε πολλά πάνω σ’ αυτό το θέμα και τα κρατάμε για τον εαυτό μας. Είναι το καλύτερο μάθημα για μας. Γίναμε «κατά τι ωριμότεροι». Αυτό για μας καταγράφεται στα θετικά, γιατί έτσι καλογνωρίσαμε τα ανακλαστικά και τις αντιδράσεις, κυρίως της επίσημης πολιτείας με κάθε της μορφή.

4.Έγιναν γνωστά στους απλοϊκούς κατοίκους της Φθιώτιδας ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τον Αχιλλέα και έτσι αισθάνονται υπερήφανοι αλλά και τη διάθεση να προστατεύσουν και ν’ αναδείξουν τις αρχαιότητες του τόπου μας.

5.  Η παραμελημένη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, χάρη στην έκδοση αυτού του βιβλίου και της σύνδεσής της με τον Αχιλλέα, για μεγάλο διάστημα βρισκόταν στην επικαιρότητα. Μάλιστα η έκδοση από τους επαγγελματίες της περιοχής με την επωνυμία «Επιχειρηματική συνεργασία Δυτικής Φθιώτιδας Sperheiosnet», ειδικού τουριστικού φυλλαδίου και DVD που συμπεριέλαβε και το θέμα του Αχιλλέα, διαφήμισε ακόμη περισσότερο τον τόπο. Στο DVD μιλάει για το Σπερχειό και τον Αχιλλέα ο συγγραφέας Κανέλλος Βασίλης.

6. Δόθηκε νέα πνοή στον εσωτερικό τουρισμό της περιοχής δυτικής Φθιώτιδας, αφού ο Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών επισκέφθηκε τη περιοχή και πραγματοποίησε ορειβατική πορεία. Μάλιστα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, στηριζόμενα στο βιβλίο, χάραξαν ειδικά περιπατητικά μονοπάτια που τα ονόμασαν «Μονοπάτια του Αχιλλέα», τα οποία μπορούν να επισκεφθούν και να χαρούν οργανωμένες περιπατητικές ομάδες.

7.  Αναπτύχθηκε ένα τεράστιο ενδιαφέρον στα σχολεία για την  τοπική ιστορία. Ήδη καλούμαστε, ως συγγραφείς, να πραγματοποιήσουμε διάφορες διαλέξεις, με την παρότρυνση και των σχολικών συμβούλων. Ο τέως περιφερειακός Δντής κ. Ζαμπεθάνης Βάιος πρότεινε τότε να γραφτεί ειδικό βιβλίο για την τοπική ιστορία της Φθιώτιδας, όπου θα συμπεριληφθούν και στοιχεία από το βιβλίο.

8.  Η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών στα Συνέδρια Φθιωτικής Ιστορίας. Σε λίγο καιρό θ’ αναρτηθούν και οι εισηγήσεις των συγγραφέων (απομένει να καθαρογραφούν). Επίσης οι εισηγήσεις αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού και εκδίδονται σε βιβλίο που κυκλοφορεί σε πολλές υπηρεσίες και φορείς.

9. Το πρόγραμμα «Μυθολογικά Μονοπάτια» που επεξεργάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας και περιορίζεται στις βόρειες παρυφές της Όθρυς, είναι αναγκαίο να επεκταθεί και να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του και τη δυτική Φθιώτιδα με την κοιλάδα του Σπερχειού. Ήδη οι αρμόδιοι του Κέντρου καθώς και ο καθηγητής Μαριολάκος που πραγματοποιεί σχετικές διαλέξεις, έχουν ενημερωθεί σχετικά.

10. Η συγγραφική ομάδα καλείται από διάφορους πολιτιστικού συλλόγους για να πραγματοποιήσει σχετικές διαλέξεις.

11. Διαφαίνεται ζωηρό ενδιαφέρον από διάφορα περιοδικά ν’ ασχοληθούν με τη σχέση του Αχιλλέα μέσα στην κοιλάδα του Σπερχειού. Συγκεκριμένα  το μηνιαίο περιοδικό Nature Exporere της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ μας διαμήνυσε, δια του δημοσιογράφου Ηλία Προβόπουλου, ότι θα πραγματοποιήσει σχετικό ρεπορτάζ στη δυτική Φθιώτιδα.

12.  Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη για την κοιλάδα του Σπερχειού κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, αφού αναλύει διεξοδικά το τρίπτυχο ΕΛΛΑΣ-ΦΘΙΑ-ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ.

13.  Το βιβλίο περιλαμβάνει στο τέλος πλουσιότατη βιβλιογραφία, χρήσιμη σε κάθε μελλοντικό ερευνητή.

14.  Η έρευνα αυτή ώθησε, από μέγιστο ενδιαφέρον, έναν από τους συγγραφείς, τον Αδάμη Ευθύμη, να εγγραφεί και να σπουδάσει στο αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. Ήδη από το 2010 είναι πτυχιούχος αρχαιολόγος.

15.  Και το σπουδαιότερο από τον Ιούλιο του 2010 και για μια πενταετία κάθε Ιούλιο θα πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές στου λόφους Αστέρια & Προφήτη Ηλία Πλατυστόμου από τη ΙΔ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Σουηδίας και τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινώνονται κάθε χρόνο σε ειδική εκδήλωση στη Μακρακώμη. Αυτό οφείλεται στις επίμονες και επίπονες ενέργειες του προέδρου του Συλλόγου Μακρακωμιτών Νίκου Ράπτη, έχοντας ανά χείρας το βιβλίο για το οποίο γίνεται λόγος σ’ αυτό το σημείωμα. Βέβαια, τα πρώτα ευρήματα σε περιορισμένη περιοχή παραπέμπουν σε νεότερους χρόνους. Αν συνεχιστεί το πρόγραμμα και σε άλλες θέσεις ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα!




Δεν υπάρχουν σχόλια: