TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Χορευτικά Συγκροτήματα

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ
του Τάκη Ευθυμίου
Το έτος 1990 ξεκίνησε μια αξιέπαινη προσπάθεια, με πρωτοβουλία της χωριανής μας κ. Ελένης Γκούζια-Τσιαχρή, η δημιουργία χορευτικού συγκρο­τήματος αποτελούμενο από νέους και νέες του χωριού μας.
Η κ. Ελένη, ως μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, λατρεύει τους παραδοσιακούς χορούς και γνωρίζει τον τρόπο να τους διδάσκει άριστα. Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν αθρόα, συγκινητική και συνεπέστατη. Έτσι, χτίστηκε λιθαράκι-λιθαράκι, με σκληρή προσπάθεια, ένα αξιόλογο παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα που εκπροσώπησε επάξια την παράδοση μας σε διάφορες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά, το συγκρότημα συμμετείχε στις αγιωργίτικες εκδηλώσεις καθώς και σ' αυτές των πολι­τιστικών συλλόγων της Οίτης, της Μεσαίας Κάψης και της Αταλάντης. Διδάχτηκαν δεκάδες χοροί από διάφορα διαμερίσματα της πατρίδας μας. Με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΝΕΛΕ και του Συλλόγου Αγιωργιτών Λαμίας εξοικο­νομήθηκαν γνήσιες, πανάκριβες στολές και έτσι το συγκεκριμένο συγκρότημα απέκτησε την αυτοτέλεια του. 0 σκοπός ύπαρξης του χορευτικού συγκροτήματος δεν ήταν μονάχα επιφανειακός, να μάθουν δηλαδή οι συμμετέχοντες απλά τα Βήματα για να χορεύουν, αλλά εξυπηρετούσε ευρύτερους κοινωνικούς και λαογραφικούς στόχους.
Τη δεκαετία του 2000-2010 τη σκυτάλη λειτουργίας χορευτικού συγκροτήματος πήραν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του χωριού μας. Έτσι, με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα δημιούργησαν χορευτικά τμήματα αρχαρίων και προχω­ρημένων, αποτελούμενα από μαθητές Νηπιαγωγείου μέχρι και Λυκείου. Τα χορευτικά αυτά συγκροτήματα, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας και ξαφνιάζουν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους με την απόδοση τους.
Από το 2011 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια δημιουργίας χορευτικού συγκροτήματος στο χωριό μας με εθελοντική δασκάλα του χορού τη χωριανή μας Συλεούνη Στ. Ντίνα. Ευχόμαστε καλή πορεία για τη διάσωση της παράδοσής μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια: