TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Χλωρίδα & Πανίδα Σπερχειού

ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

του Βασίλη Κανέλλου
          

ΧΛΩΡΙΔΑ

Η επιφάνεια της λεκάνης του Σπερχειού καλύπτεται από δασοσκεπείς, θαμνοσκεπείς, λειβαδικές και γεωργικές εκτάσεις,   καθώς και από άγονες και ακάλυπτες περιοχές. Στις δασοσκεπείς και θαμνοσκεπείς εκτάσεις δέντρα που ευδοκιμούν είναι το έλατο, η οξιά, η μαύρη πεύκη, η καστανιά, η φυλλοβόλος βελανιδιά, το πουρνάρι, αειθαλή πλατύφυλλα με επικρατέστερο το θαμνώδες πουρνάρι και παραποτάμια είδη πλατάνου, λεύκας, ιτιάς, λυγαριάς κ.ά.
       Η συνολική έκταση της γεωργικής γης ανέρχεται στις 400.000 περίπου στρέμματα, που κατανέμονται στους Δήμους Αγίου Γεωργίου, Σπερχειάδας, Μακρακώμης, Υπάτης, Λειανοκλαδίου, Γοργοποτάμου και Λαμίας. Οι επικρατέστερες καλλιέργειες σ’ αυτές τις περιοχές είναι: Σιτηρά, βαμβάκι, καπνός, μηδική, αραβόσιτος, ρύζι, ελαιόδενδρα και λοιπά δενδρώδη.

ΠΑΝΙΔΑ

Ο υγρότοπος που σχηματίζει το Δέλτα του Σπερχειού αποτελεί σταθμό για τη μεταναστευτική ορνιθοπανίδα της Βόρειας Ευρώπης, κατά τους χειμερινούς μήνες. Αποτελεί καταφύγιο για μεγάλη ποικιλία ορνιθοπανίδας, όπου ξεχειμάζει. 
       Οι αρμυρόβαλτοι, οι λασπότοποι των ρηχών ακτών του Μαλιακού, καθώς και όλο το δίκτυο των τεχνητών τάφρων άρδευσης μαζί με τους ορυζώνες, περιβάλλουν και ταυτόχρονα επεκτείνουν τους φυσικούς οικότοπους του Δέλτα. Μέσα σ’ αυτούς τρέφονται το καλοκαίρι πελαργοί, ερωδιοί, μαυρόγλαροι και κοκκινοσκέληδες,
       Στο Δέλτα του ποταμού συναντάμε όλα σχεδόν τα είδη θηλαστικών και ερπετών της πεδινής ζωής. Στον υγρότοπο ο πληθυσμός των παπιών ξεπερνά τις 10.000, ενώ διαχειμάζουν 1.300 3.500 αβοκέτες, που είναι και ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα και πάνω από 5.000 παρυδάτια πουλιά. Έχουν καταγραφεί επίσης 8 είδη ερωδιών, όπως λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, 18 είδη πάπιας, μεγάλος  αριθμός από γκισάρια, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία αρπακτικών, καλαμοκίρκοι, γεράκια, ο σπάνιος τσίφτης, κιρκινέζια, που είναι υπόλειμμα του παλαιότερου μεγάλου πληθυσμού  που φώλιαζε μέσα στην πόλη της Λαμίας. Ακόμη έχουν παρατηρηθεί και 22 είδη χαραδριόμορφων.
            Εκτός από την πανίδα που εμβιεί  στο Δέλτα του Σπερχειού, καθώς προχωρούμε προς τις πηγές του, συναντούμε τα εξής σπουδαιότερα είδη ψαριών: μπριάνια, γουλιανούς, ασπράδες, κεφαλόπουλα, πλατίτσες και πέστροφες. Λέγεται ότι προπολεμικά ζούσαν και χέλια.  Άφθονα είναι και τα αμφίβια: βατράχια, νερόφιδα, νεροχελώνες.
Οι πελαργοί του Σπερχειού

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: