TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Εικονίσματα

ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ
[Τα ταπεινά προσκυνητάρια]
του Τάκη Ευθυμίου
Διάσπαρτα, δεκάδες ει­κονίσματα ορθώνονται σε κάθε γωνιά και σύρραχο του Άη Γιώργη, καταμαρτυρώντας τη Βαθιά λατρεία των κατοίκων προς τους αγίους της χριστια­νικής μας θρησκείας. Το καθέ­να κουβαλάει τη δική του ιστο­ρία. Άλλο στήθηκε ως τάμα σε κάποιον άγιο, άλλο ως ανάμνη­ση ευτυχής κατάληξης κάποιου ατυχήματος, άλλο ως αντίδωρο για την ανάπαψη της ψυχής κάποιου αδικοχαμένου και άλ­λο ως εκπλήρωση της επιθυ­μίας κάποιου αγίου.
Αξιόλογα δείγματα απλής, λαϊκής αρχιτεκτονικής και ιδιό­μορφης τεχνοτροπίας, φαντά­ζουν ως αληθινά κομψοτεχνή­ματα. Πέτρα, ξύλο, κεραμίδι, μάρμαρο αλλά και μέταλλο τα πρωτογενή υλικά κατασκευής τους. Φρεσκοασβεστωμένα τα πετρόχτιστα και φρεσκοβαμ­μένα τα μεταλλικά κάνουν αι­σθητή την παρουσία τους από μακριά. Απλοϊκές φορητές εικόνες και κρεμασμένες καντήλες κοσμούν την παράθυρα τωνκονισμάτων. Οι χωριανές μας, που γνωρίζουν καλά το εορτολόγιο, δε λησμονούν το σούρουπο να σπεύδουν στα πλησιέστερα προσκυνητάρια και ευλαβικά ν' ανάβουν το καντηλάκι, κυρίως παραμονές μεγάλων γιορτών. Αλλά και κάθε διαβάτης και περαστικός σταυροκοπιέται στο συναπάντημα τους και κάποτε - κάποτε ανάβει κι αυτός κανένα αγιοκέρι.
Το επιβλητικότερο είναι το παρεκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην ανατολική είσοδο του Άη Γιώργη. Στέκει εκεί, ως ακοίμητος φρουρός, προφυλάσσοντας το χωριό μας από κάθε κακό και βάσκανο μάτι. Το άπλετο εσωτερικό του προσφέρεται σαν καταφύγιο των στρατοκόπων από κάποια ξαφνική νεροποντή, από την κάψα του καλοκαιριού ή από άλλη θεομηνία.
Αποκούμπι παρηγοριάς και θρησκευτικής αγαλλίασης τα ταπεινά προσκυνητάρια, ποτέ δε διέψευσαν τις προσδοκίες των θρήσκων χωρικών μας στις δύσκολες στιγμές της πολυτάραχης ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: